Lovende forhandlinger med kidnapperne

MOGADISHU (NTB-AFP): Det ser lovende ut for videre forhandlinger med kidnapperne i Mogadishu, sier en sentral klanleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke love noen snarlig løslatelse, men forhandlingene er oppmuntrende. Det vil ikke bli framsatt flere drapstrusler, og forhandlinger vil bli gjennomført på en ryddig måte, sier klanlederen Ali Ugas Abdulle til nyhetsbyrået AFP i morges.

I morgen har nordmannen Ola Skuterud og ni andre Røde Kors-medarbeidere sittet en uke i fangenskap nord i Somalias hovedstad Mogadishu, etter at de ble kidnappet av væpnede medlemmer av en underklan. Motivet for kidnappingen er fortsatt ukjent. Rykter om løsepengekrav har ikke blitt bekreftet.

Andre klaner deltar aktivt i arbeidet for å få de ti gislene løslatt.

- Kidnapperne har utpekt en egen representant for å forhandle med eldrerådene og klanen som kontrollerer nordre Mogadishu, sier Abdulle. Han er en nær alliert med Ali Mahdi Mohamed, som står i spissen for den sterkeste klanen i området der kidnapperne holder til.

En annen talsmann for Ali Mahdi Mohamed tilbakeviser gårsdagens uttalelser fra klanlederen Hussein Aidid, som kontrollerer sørlige deler av Mogadishu, om at løslatelse av gislene er nær forestående.

De internasjonale Røde Kors-organisasjonene ga i går uttrykk for sterk bekymring for gislenes situasjon, etter at tv-bilder i helgen gikk verden rundt med trusler om å drepe gislene dersom det ikke blir utbetalt 750 000 kroner i løsepenger for hver av dem. Truslene er ikke gjentatt, og krav om løsepenger har verken formelt eller uformelt blitt framsatt overfor Røde Kors, sier organisasjonens talsmenn.