Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lovende fredsspor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeidet for å etablere en politisk løsning på NATOs krig mot Jugoslavia kom i går kanskje inn i et spor som har muligheter til å lykkes. Utenriksministrene i G8-gruppen der Russland nå deltar, er blitt enige om sju prinsipper som grunnlag for en løsning. Dette innebærer at det ikke lenger bare er NATOs fem krav til Jugoslavias president Slobodan Milosevic som ligger på bordet, men et dokument som også Russland stiller seg bak.
  • Utenriksministrene er enige om å arbeide for et mandat fra FNs sikkerhetsråd og et FN-oppdrag for en sikkerhetsstyrke i Kosovo. En viktig del av det videre arbeidet med en politisk løsning flyttes dermed til FN-hovedkvarteret i New York. Der hører det hjemme. De sentrale aktørene blir nå de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, som er USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike.
  • President Milosevic har allerede signalisert at han kan være villig til å invitere en FN-styrke til Kosovo, men har samtidig stilt uakseptable betingelser for sammensetningen og bevæpningen av en slik styrke. Enigheten mellom utenriksministrene i G8-landene omfatter ikke sammensetningen av sikkerhetsstyrken eller spørsmål som hvordan den skal ledes, varighet av mandatet og så videre. Det gjenstår svært mye og komplisert diplomati før en plan med sjanse til å føre partene fram til fred, kan legges fram.
  • Det som likevel gir grunn til en behersket optimisme, er at Russland og FN nå blir sentrale aktører i prosessen. Avtalen fra Rambouillet, som var en del av NATOs krav til Beograd da krigen startet den 24. mars, er nå skjøvet mer i bakgrunnen. De sju punktene viser til avtalen, men understreker ikke de delene som Beograd blankt har avvist. Dette bør fortelle Milosevic at NATO oppriktig søker en politisk løsning. Nå er det opp til president Slobodan Milosevic å vise at også han er interessert. Det gjør han ved å bidra til og godta den resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd som forhåpentligvis vil foreligge om kort tid, med mandat til å etablere og utplassere en robust sikkerhetsstyrke i Kosovo.