Coronavirus:

Lovende funn om Norges nye våpen

En ny norsk studie viser at hurtigtester blir et verdifullt våpen for Norge i bekjempelsen av covid-19.

KAN STOLE PÅ: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad svarer på kritikken rundt hurtigtestene i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Madeleine Liereng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 800 +238
innlagt 135 +6
døde 544
påvist smittet 98 700 000+569.9K
døde 2 120 000 +13.2K
Se mer

Norske helsemyndigheter rapporterer om lovende resultater fra det som omtales som verdens største studie av hurtigtester for covid-19. Norges testgeneral Espen Rostrup Nakstad er svært optimistisk.

Han sier at studien viser at hurtigtestene fanger opp nesten like mange coronasyke med symptomer som de vanlige coronatestene, også kalt PCR-tester.

Hurtigtestene åpner imidlertid for at man kan teste betydelig flere, og at man på denne måten også vil fange opp flere tilfeller. De bidrar også med vesentlig raskere svar, samt senker belastningen på laboratoriene ved sykehusene, som analyserer over 100 000 coronatester i uka.

- Det er en stor styrke at vi kan bruke hurtigtester som er så pålitelige, og som gjør at vi kan teste flere, fange opp utbrudd raskere og på den måten ha bedre kontroll på pandemien, sier Nakstad til Dagbladet. Han er både assisterende helsedirektør og leder av Styringsgruppa for TISK.

TESTGENERAL: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB
TESTGENERAL: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

8 av 10

Studien inkluderer 5000 hurtigtester fra produsenten Abbott. 3991 av dem ble utført på Aker sykehus i Oslo, mens 866 av dem ble utført ved utbrudd rundt omkring i Norge.

Nakstad forteller at studien viser at hurtigtestene fanget opp 84 prosent av coronasyke med symptomer.

Norge har sikret seg fem millioner av disse hurtigtestene for 280 millioner kroner. Én million av dem vil bli distribuert rundt omkring i Norge, mens fire millioner hurtigtester spares til større utbrudd.

Forsinkelser

Forsinkelser har vært et gjennomgående problem for norske helsemyndigheter. Først tar det noen dager fra man blir smittet til man utvikler symptomer, og deretter tar det noen dager fra man tester seg og til man får tilbake testresultatet. Med hurtigtester tar det bare 15 minutter fra man tester seg og til man får svar.

Danmark har valgt å ikke benytte seg av hurtigtester i forbindelse med smittesporing som følge av en fransk studie som viser at hurtigtestene til Abbott bare har 50 til 60 prosent treffsikkerhet. Helseminister Bent Høie fnyser av kritikken mot hurtigtestene, og viser til de nye norske funnene.

- Norge har rett og slett gjennomført den kanskje mest omfattende studien av hurtigtester, tilpasset norske forhold, og resultatene viser heldigvis at testene er gode nok og er anbefalt av våre helsemyndigheter, sier Høie til Dagbladet.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Fredrik Hagen / NTB
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Hva er de største svakhetene med hurtigtester?

- Svakheten er at dersom du vil finne ut om noen har dette viruset, som har vært syke i mer enn seks dager, så er det bedre med en tradisjonell test. I slike situasjoner er den mer sensitiv. Så kan man også diskutere hvor smitteførende man er på det tidspunktet ettersom man bli mindre og mindre smitteførende jo lengre tiden går, sier Nakstad.

I studien går det fram at på grunn av at de vanlige coronatestene er mer treffsikre, så anbefales det fortsatt å bruke dem for å diagnostisere alvorlig syke og innlagte pasienter. Det anbefales også å bruke vanlige coronatester på personer som ikke har symptomer.

Bruksområder

Det anbefales derimot sterkt å benytte seg av hurtigtester på steder hvor det tar lang tid for å få svar på en laboratorietest. Det anbefales også å benytte seg av hurtigtester når man mistenker covid-19-utbrudd, for å kunne oppdage, kartlegge og igangsette håndtering av utbruddet rakst.

I områder med mye smitte kan det også bli aktuelt å teste ansatte og beboere ved helseinstitusjoner regelmessig med hurtigtester. Det kan også bli aktuelt å teste besøkende med hurtigtester.

Videre vil Helsedirektoratet vurdere hvorvidt det er hensiktsmessig å benytte seg av hurtigtester for arbeidsreisende og på flyplasser, havner og grenseoverganger. Det overveies også hvorvidt hurtigtester egner seg til screening, altså å teste et stort antall personer for å avdekke skjult smitte.

LOVENDE FUNN: Hurtigtestene finner nær like mange coronasyke som de vanlige testene, viser nye funn fra Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB
LOVENDE FUNN: Hurtigtestene finner nær like mange coronasyke som de vanlige testene, viser nye funn fra Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Ser på hurtigtester

I forrige uke ble Indre Østfold kommune den første kommunen i Norge til å innføre krav om negativ coronatest for pårørende ved sykehjem. Dette kravet omfatter vanlige coronatester, såkalte PCR-tester. Kommunaldirektør Kenneth Johannesen forteller til Dagbladet at de også følger med på hurtigtestene.

- Nå ser vi at forsøket som er gjennomført i Oslo med hurtigtester, viser svært lovende resultater. Vi har derfor startet en gjennomgang av hvordan vi i Indre Østfold kommune kan nyttiggjøre oss også denne testmetodikken i vårt arbeid, sier Johannessen til Dagbladet og fortsetter:

- Men foreløpig krever vi testing av pårørende gjennom bruk av pcr og ikke hurtigtester, og da som et supplement til alle andre smitteverntiltak.

Åpne sykehjem

Årsaken til testregimet ved sykehjem i Indre Østfold kommune, er å kunne holde sykehjemmene åpne for besøk så lenge som mulig, på en så trygg måte som mulig.

- Vi har stort sett fått positive tilbakemeldinger på det meste av tiltak som vi har kommer med. Det er en bred forståelse i befolkningen for at dette er en gjennomtenkt del av en strategi for å holde sykehjem åpne og smittefri, sier Johannessen og fortsetter:

- Vi har også fått tilbakemeldinger om at dette kan oppleves som krevende for en del besøkende pårørende, særlig de som besøker sykehjem hyppig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer