Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lovende krimstart

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så har da omsider også norsk TV-krim kommet fram til 90-tallet - både i form og innhold. Seriestarten på «Blind gudinne» på TV 2 i går var både spennende, actionfylt og løfterik, selv om det gikk vel fort i svingene.   Så vel regissør Carl Jørgens Kiønigs forkjærlighet for kjapp action og sterke effekter som et klart NYPD Sett og hørt Hans Rossiné Blue-inspirert filmspråk satte sitt solide preg på første episode av «Blind gudinne». Det var ikke mye Dumbo & Maskefjes over TV-filmatiseringen av Anne Holts politiroman om den lesbiske politietterforskeren Hanne Wilhelmsen, miljøet på Oslo politikammer, blodige mord og en narkotrafikk med forgreininger til både toppskikt og gamle krigere.   For her var det action, tett storbyrealisme, tempo, nærbilder, håndholdt kamera og lynraske klipp fra første sekund. Manusforfatter Morten Barth og regissør Kiønig har fritt klippet og bearbeidet Holts roman, for å få en versjon på TV-krimmens premisser. Det har de klart. Blant annet var begynnelsen meget godt utført, med kryssklipping av en slags forhistorie til der Holts roman starter: advokat Karen Borgs oppdagelse av det skamferte liket ved Akerselva. Mens noe av svakheten ved gårsdagens episode var formen, selve filmspråket. De lynkjappe klippene og den raske rytmen, som skulle virke spenningsskapende, tok etter hvert noe overhånd, spesielt fordi det var så mange personer og ulike handlingstråder vi skulle bli introdusert for i løpet av 50 minutter.   Men bevares. Dette var norsk TV-krim på et nivå vi sjelden har sett før. Miljøskildringene var ypperlige. Hardkokte, 90-tallsrealistiske og troverdig tegnet. Skuespillerne var fremragende innenfor sine stramme rammer. I særdeleshet Kjersti Elvik som Hanne Wilhelmsen, sympatisk framstilt i spennet mellom øm kjæreste og barsk politifasade. Samboerforholdet til Cecilie (Andrine Sæther) var fint skildret. Likeledes gjorde Lasse Kolsrud en sympatisk kontorrotte ut av politiadjutant Håkon Sand, mens Anne Ryg var passe kjølig som advokat Karen Borg. Her er det all grunn til å følge med i neste episode.

Sett og hørt FREMRAGENDE: Kjersti Elvik som politibetjent Hanne Wilhelmsen i TV 2s nye krimserie «Blind gudinne» ... sympatisk fremstilt, mener Dagbladets anmelder ...