VIL BEKJEMPE MALARIA: Forskere tester nå en malariavaksine som de håper vil bli et effektivt middel i kampen mot den farlige sykdommen. Vaksinen er langt fra perfekt, men forskerne mener den er den beste som hittil er forsket fram for å bekjempe den myggoverførte sykdommen, som kostet nesten 900 000 livet i 2006. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
VIL BEKJEMPE MALARIA: Forskere tester nå en malariavaksine som de håper vil bli et effektivt middel i kampen mot den farlige sykdommen. Vaksinen er langt fra perfekt, men forskerne mener den er den beste som hittil er forsket fram for å bekjempe den myggoverførte sykdommen, som kostet nesten 900 000 livet i 2006. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

Lovende malariavaksine på vei

Kan redde livet til flere hundre tusen mennesker hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vaksine mot malaria vil kunne redde livet til flere hundre tusen mennesker hvert år. Tester av en ny vaksine mot den dødelige sykdommen viser lovende resultater.

Vaksinen som nå testes ut, er den mest lovende som hittil er forsket fram mot malaria.

To studier i Afrika viser at den beskytter inntil 65 prosent av spedbarn fra å bli syke, forklarer forskerne bak vaksinen.

Ulike tester i Kenya og Tanzania viser at GlaxoSmithKlines vaksine RTS,S både kan beskytte babyer og små barn mot malariainfeksjon, og dessuten hindre at sykdommen bryter ut hos dem som allerede er smittet.

Vaksinen er langt fra perfekt, men forskerne mener den er den beste som hittil er forsket fram for å bekjempe den myggoverførte sykdommen.

Kan redde mange

Nå starter fase tre av de kliniske testene, som er siste skritt før det neste år blir søkt om myndighetenes godkjenning av vaksinen.

- Selv en delvis effektiv vaksine har potensial til å redde flere hundre tusen liv hvert år, sier direktør Christian Loucq i den ideelle organisasjonen PATH Malaria Vaccine Initiative, som bidro til å gjennomføre studien.

- Vi er et viktig skritt nærmere den datoen da malaria kan komme i samme gruppe som polio og kopper og erklæres for utryddet eller kontrollert ved hjelp av vaksiner, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Malaria tok livet av 881 000 mennesker og smittet 247 millioner i 2006, ifølge anslag fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Men enkelte malariaeksperter mener disse tallene klart undervurderer problemet.

- Fattige rammes

Malaria rammer først og fremst små barn i verdens fattigste land i Afrika sør for Sahara, et område hvor hjelpeorganisasjonen CARE har en omfattende tilstedeværelse.

- Det vil være helt fantastisk dersom man klarer å utvikle en malariavaksine som kan hindre at barn og voksne dør på en slik måte, sier generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE Norge til NTB.

- Det er de fattigste som rammes hardest av malaria, og mange dør fordi de ikke har råd til myggnett og medisinering, sier hun.

Det er vanskelig å bekjempe sykdommen fordi folk gjerne blir stukket av mygg gjennom hele livet.

De små parasittene kommer inn i blodet, hvor de lever og reproduserer seg inne i kroppen og forårsaker feber og enkelte ganger dødelige hjerneinfeksjoner.

Beskyttet mange

Legen Salim Abdulla og hans kolleger ved et forskningssenter i Bagamoyo i Tanzania testet 340 spedbarn som fikk tre doser av RTS,S-vaksinen eller tre doser av hepatitt-B-vaksinen.

Malariavaksinen beskyttet 65 prosent av barna mot malariainfeksjon de seks månedene forsøket varte.

- Vi føler oss veldig trygge på at vaksinen virker i flere år, sier Joe Cohen fra GlaxoSmithKline Biologicals i Belgia.

En tidligere studie viste at vaksinen kunne beskytte barn i minst 18 måneder.

I det andre testforsøket, som ble gjort i Kenya, ble 894 barn i alderen 5 til 17 måneder vaksinert.

I de åtte månedene barna ble fulgt, var det bare halvparten så mange tilfeller av malaria blant de ungene som ble vaksinert, sammenlignet med dem som ikke ble det.


(NTB)