Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lovende, men håpet på mer

Professor Dag Kvale mener det er lang vei å gå etter «gjennombruddet» for HIV-vaksine.

STØRRE FORHÅPNINGER: Dag Kvale, professor og overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus Ullevål, forsker selv på en aidsvaksine for de som allerede er smittet av HIV. Han håpet dagens nyhet om en ny HIV-vaksinestudie også hadde hatt betydning for de som allerede er smittet av viruset. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere sak om Kvales forskningsarbeid. Foto: STEINAR BUHOLM
STØRRE FORHÅPNINGER: Dag Kvale, professor og overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus Ullevål, forsker selv på en aidsvaksine for de som allerede er smittet av HIV. Han håpet dagens nyhet om en ny HIV-vaksinestudie også hadde hatt betydning for de som allerede er smittet av viruset. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere sak om Kvales forskningsarbeid. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Reaksjonene har vært svært positive etter at det i dag ble kjent at en vaksine mot hiv-viruset har minsket sjansene for å bli smittet av sykdommen. Den amerikanske og thailandske studien viser at vaksinen minsket risikoen for å bli smittet av HIV-viruset med mer enn 31 prosent.

Dag Kvale, professor og overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus Ullevål, mener funnene i studien er positive. Men han er også skuffet over at den ikke ser ut til å kunne påvirke de vaksinerte som ble smittet av HIV-viruset.

- Dette er lovende, men jeg hadde ønsket mer. Det er skuffende at studien viste at de vaksinerte smittede ikke fikk bedre kontroll over HIV-infeksjonen, sier Kvale til Dagbladet.

Norsk studie
Kvale har ledet en norsk studie på en såkalt terapeutisk vaksine mot aids, en vaksine som forsøker å korrigere immunapparatet hos HIV-smittede. Den skiller seg derfor fra vaksinen i studien, som er laget for å være forebyggende.

I forhold til det norske forsøket og andre vaksinestudier mener han det er viktig at studien har en positiv effekt for hele forskningsfeltet.

- Det er veldig hyggelig at man er på sporet av noe. Feltet som sådan trenger gode nyheter når vi står overfor et så gigantisk problem og en så stor utfordring, sier han.

- Langt igjen
Kvale legger vekt på at det fremdeles er en lang vei å gå for å få til en HIV-vaksine.

- Hvis man hadde begynt dette forsøket i dag, tror jeg man ville valgt en annen sammensetning av vaksinen i studien, sier han.

Vaksinen er en kombinasjon av den tidligere mislykkede HIV-vaksinen AIDSVAX og en annen vaksine, ALVAC, som er produsert av en San Francisco-basert selskap kalt VaxGen. Selskapet eies av den frivillige organisasjonen Global Solutions for Infectious Diseases.

Av halvparten av deltakerne i studien, som fikk en placebo-vaksine, ble 74 personer smittet. Blant den andre halvparten som fikk vaksine, ble 51 personer syke. I presentasjonen i dag ble det vist at dette var et statistisk signifikant resultat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling