Oxford/AstraZeneca:

Lovende resultater for smittsomhet

Foreløpige forskningsresultater viser at coronavaksinen fra Oxford/AstraZeneca har betydelig effekt på smittsomheten.

I FULL GANG: I Storbritannia har over 9,6 millioner fått første dose med coronavaksine. Foto: Kirsty O'connor / Pa Photos / NTB
I FULL GANG: I Storbritannia har over 9,6 millioner fått første dose med coronavaksine. Foto: Kirsty O'connor / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

Det kommer fram i den foreløpige forskningsrapporten fra Universitetet i Oxford publisert i det velrenommerte medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver Sky News.

Studien, som er en såkalt preprint og derfor ikke er fagfellevurdert ennå, viser at coronavaksinen ga en 67 prosent reduksjon i positive tester blant de vaksinerte, ifølge avisa.

I rapporten kommer det også fram at én dose av vaksinen har 76 prosent effektivitet selv om man går langt utover de anbefalte dagene før dose to settes. Ifølge Sky News holdt vaksinen 76 prosent effektivitet fra dag 22 til dag 90.

Støtter britenes strategi

Produsentens anbefaling er at vaksinen skal tas med fire ukers mellomrom mellom dose en og to, men resultatene tyder med andre ord på at effektiviteten ikke reduseres om det går tre måneder mellom dose en og to.

Dette er godt nytt for blant annet Storbritannia, som på grunn av en alvorlig smittesituasjon har valgt å sette i gang vaksinering med første dose av flest mulig, selv om de vaksinerte ikke er sikret at det er nok doser til at dose to settes innenfor det anbefalte tidsrommet fra produsentene. Britiske helsemyndigheter har vedtatt at dose to kan settes opptil 12 uker etter den første.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer