Lovendring for å stoppe knivbruk

Lovendringer som skal gi politiet langt større mulighet til å stoppe voldsmenn med kniv, vil trolig være vedtatt før sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens resept for å komme problemet i møte er klar:

Politiet skal få lov til å visitere personer uten mistanke. Dette kan de også i dag i følge en midlertidig visitasjonslov, men i forslaget til en permanent lov vil politiet i tillegg få tillatelse til å undersøke biler.

- Erfaringen viser nemlig at kriminelle begynte å gjemme våpen i bilene etter at politiet fikk større mulighet til å visitere personer, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet, til NTB.

Krav til politiet

Videre vil strafferammen for å bryte forbudet mot å bære kniv på offentlig sted økes til seks måneder. Med dette vil politiet få enda flere virkemidler mot personer som tas for å bryte forbudet. Blant annet kan de gå til pågripelse og til og med varetektsfengsling selv om de ikke vet hva personen skal med kniven.

- Nå gir vi politiet disse nye mulighetene, og vi forventer at de blir tatt i bruk, sier Holme.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) har klart sagt at han har nulltoleranse overfor skjulte våpen i bil og på offentlig sted.

- Målsettingen er at politiet at skal bruke bestemmelsen de får. Ofte opplever vi at vi gir hjemmel, men at den ikke brukes av politiet. Dette effektive virkemidlet mot våpen på offentlig sted skal brukes, slår Holme fast.

Støtter forslag

Endringsforslagene er sendt til justiskomiteen på Stortinget for behandling. Holme mener det er flertall for lovendringene og håper de vil være vedtatt og trådt i kraft før sommeren.

- Vi håper at Ap og SV kan slutte seg til dette så vi får et enstemmig storting bak forslaget. Kampen mot vold bør ikke være noe som partiene på Stortinget skal splittes om, sier han.

Nestleder i justiskomiteen og Aps kriminalpolitiske talskvinne, Gunn Karin Gjul sier til NTB at regjeringen kan regne med å få det nødvendige flertall.

- Vi støtter lovforslaget og jeg tror det vil bli bred oppslutning om dette på Stortinget, sier hun.

Gjul sier regjeringen har lagt ned mye arbeid i denne saken, og at det nå er opp til Stortinget å ta ballen.

- Det er ingen tvil om at vi må gjøre noe med problemet med kniver på offentlig sted, sier hun.

(NTB)