Lovens lamme arm

Riksadvokaten mener det er greit å betjene en fangeleir der det foregår tortur. Kjell Inge Røkke kan puste ut, skriver JOHN O. EGELAND

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KJELL INGE RØKKE er bindeleddet mellom folkeeventyrene og den moderne markedsstaten. På få år bykset han fra enkel kroppsarbeider med fiskeslo på nevene til milliardær i silke og håndsydde sko. Ingen kan benekte hans teft, dirrende vilje, byggende evner eller de profitable politiske kontaktene. Et slikt ikon – utnevnt til selveste Peer Gynt – skal man ikke kaste egg på. Derfor er det så stille rundt striden om Aker Kværners rolle som driftsoperatør i den amerikanske fangeleiren på Guantánamo. Den viser at Kjell Inge Røkke som eier også påtar seg oppgaven som brakkebaron og krigsprofitør.

27. NOVEMBER satte riksadvokat Tor-Aksel Busch sluttstrek for behandlingen av anmeldelsen mot Aker Kværner for å ha «medvirket til straffbare handlinger i forbindelse med interneringen av personer på den amerikanske basen på Guantánamo». Klagen over manglende politietterforskning, ble ikke tatt til følge. Etter en omfattende papireksersis, filing på paragrafer og medfølende tiltro til Aker Kværners uvitenhet om overgrep og manglende styring av datterselskap, ble saken stemplet og arkivert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer