Lovens maksimum

Dagbladets Halvor Elvik kommenterer dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dramatisk fellende dommen i Nes herredsrett ga både Per og Veronica Orderud lovens maksimum på 21 års fengsel som de grufulle drapenes hovedaktører. De hadde motivet, og det var de som planla. De fikk lovens strengeste straff fordi retten fant tiltalen bevist både når det gjaldt at drapene var planlagt og at våpnene som drepte Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og Anne Orderud Paust var anskaffet av dem. Per Orderud ble også fradømt arveretten etter både sine foreldre og søsteren.

«En rekke forhold taler for at ekteparet så drap som en løsning for den sitiuasjon de var havnet i.» Dette er nøkkelsetningen i dommen i Nes Herredsrett. Det er for retten ikke tvilsomt at gårstvisten har ført til drapene, fastslo også dommerne, selv om den ikke sier noe om det var Per og Veronica som utførte drapene. Retten har trodd på forklaringene om at disse to oppfattet striden om gården som en kamp på «liv og død».

Kristin Kirkemo var aktivt med på å gjennomføre søsteren og svogerens drapsplan. Hun fikk også lovens maksimum for sin rolle. Men Lars Grønnerød var bare deres redskap, slik hans forsvarer Steinar Wiik Sørvik prosederte på.

Av dommen går det også fram at Veronica Orderud var den som utløste det som i løpet av flere år førte til trippeldrapet i kårboligen. Hun hadde forestillinger om en trygg økonomisk posisjon og framtid da hun giftet seg Per Orderud i 1994, og ble skuffet da hun oppdaget at det var Kristian Magnus som forstatt sto som eier av gården. Slik retten framstiller forløpet, var dette tragediens kime.

I dommen har forsvarerne ikke nådd fram med sin omfattende bevisførsel om at Per og Veronica Orderud trodde tvisten med faren Kristian Magnus var forlikt dagen før drapene skjedde natt til 22. mai l999.

Medforsvarer Heidi Ysen setter seg tett inntil Veronica Orderud idet det gradvis går opp for advokatene at opplesnignen bærer mot en fellende kjennelse. Midt under opplesningen bryter Veronica sammen på Ysen skulder idet dommer Trond Våpenstad slår fast at retten mener våpen og ammunisjon ble overlevert fra Kristin Kirkemo til Per og Veronica under selskapet på gården lille julaften 1998. Kort etter forlater hun salen med sin skjebne beseglet av den forsterkede herredsretten. Etter dommen ble hun begjært pågrepet av politiet.