Lovens nikkedokker

NEW YORK( Dagbladet): De siste dagene har nysminkete jurister i virkelighetens politiske talk-show vist at det ikke bare er Kenneth Starr som har byttet ut levende liv med tørre paragrafer. Etter å ha vitnet for Kongressen i 12 timer, avslørte Starr at han var besatt av juss, ikke sex. Juristene på TV er heller ikke opptatt av mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dressmenn og draktdamer med juridisk embetseksamen strømmer inn og ut av TV-studioene og snakker opp en skandale som nå ligger på sotteseng. Godt applaudert av talkshow-vertene hånler de alle av Monica Lewinsky og Linda Tripp. Slik oppleves det iallfall når mennesker med juridikum bruker TV-makt til å hånflire av tårene til Monica Lewinsky i samtalen med Linda Tripp. Monica betrodde sin avmakt til verdens dårligste venninne. Det er kongressmenn med juridikum som synes samtalene er viktige for offentligheten, men det er Monica som latterliggjøres.

  • Denne menneskeforakten avslører at de små aktørene i skandalen ikke lenger teller som mennesker. De er bare brikker i det politiske og juridiske spillet på Capitol Hill og i nyhetskanalenes tidtrøyte. Etter Starrs vitnemål torsdag er det åpenbart for folk som enda kan se og høre at spesialanklageren ikke klarer å sette strek.
  • Selv uten fellende bevis i den tvilsomme eiendomshandelen Whitewater i Arkansas, gir ikke Starr seg. Hans eneste sak mot presidenten i USA er Monica Lewinsky. Dette ga han torsdag beskjed om via omstendelige bortforklaringer. Samtidig hadde han hele tida døra på gløtt for videre etterforskning. Starr er ikke noe sexmonster. Han er en jurist som er uhelbredelig forelsket i sin blinde gudinne. Og det er bare Kongressen som nå kan få en slutt på mannens dypdykk i lovsamlingene.
  • President Clinton sitter trygt på gode meningsmålinger. Høyst sannsynlig går ikke saken til riksrett. Blant Husets 228 republikanere har 20 antydet at de vil stemme mot riksrett. Det må 218 stemmer til for at saken skal gå videre til Senatet. De 206 demokratene kommer ikke til å sende presidenten dit. Likevel er fire nye vitner innkalt til justiskomiteens høringer. Fisketuren kan bli lengre enn selv republikanerne fryktet.
  • Å tro at Starr viker en tomme i sine påstander om at Clinton bør stilles for riksrett, er det samme som å vente på Samuel Becketts Godot. Derfor har Starrs etiske rådgiver gjennom fire år, Samuel Dash, sagt opp. Det er ikke en uavhengig spesialetterforskers oppgave å være partisk. Det er misbruk av den makt man har fått, mener Dash. Men Starr smiler sitt milde søndagssmil og synes det er en ære å være prinsipielt uenig med Dash.
  • Denne mannen har brukt fire år og 40 millioner dollar så langt. Nå vet vi at han ikke har kontakt med menneskene saken handler om. Han har ikke engang møtt Monica Lewinsky. Kontakt med vitnene ville forkludre saken, sier Starr med den største selvfølgelighet. At etterforskerne hans skal ha vært umenneskelige i behandlingen av Monica og flere vitner, kan Starr ikke forstå. Han bare følger den juridiske prosessen, sier han og blotter smilehullene i det nifse barneansiktet. Og ingen klarer å målbinde ham.
  • Fordi alle vet at Bill Clinton har løyet, holder Starr fast ved sin rolle som sannhetens korsfarer. Ingen sak er for liten for mannen som lever avstengt i det han selv kaller lovens hellige hus. I dette følelsestomme huset kan Starr være advokat for hva som helst. Med sannhetens fane høyt hevet sloss han for flere år siden en heftig kamp mot Clinton og hans anti-tobakkskampanje. Som en av tobakksgigantenes advokat satte Starr på seg de juridiske skylappene og gikk inn i sitt lukkende rom.
  • Sigaretter var ikke helseskadelig, ifølge Starrs paragrafer. Nå viser lovbøkene hans at sex er farligere for helsa. At det er farligst for den politiske helsa i USA, har ikke gått opp for Kenneth Starr.