Lovens terrier

Navn: Stein Husby Alder: 52 Yrke: Sorenskriver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kommer ikke til Stein Husby uten noenlunde reint mel i posen. Langt mindre med 600000 kroner i en plastpose. Sorenskriveren i Kongsberg forlanger orden i sysakene. Han forlanger orden i det aller meste og har ikke lagt fingrene imellom i den celebre hyttetvisten mellom skipsreder Thor Christensen og tv-kjendis Hallvard Flatland. Christensen får hytta tilbake og 200000 kroner av Flatland. Travkusken Atle Hamre, som angivelig var mellommann med Flatlands penger i plastposer, får bare så ørene flagrer i dommen.

For litt bortgjemt i den gamle sølvbyen sitter det en juridisk tungvekter som sorenskriver. Han er ikke redd for å kalle en spade en spade, og han har ikke sans for finansakrobatikk, uansett hvem som måtte bedrive den. For Stein Husby har viet sitt liv til Norges Lover. Fra han tok sin juridikum i 1972 til han, som mange tror, en gang blir pensjonert høyesterettsdommer. Han er en av de dommerne i landet som tjener mest. Som riksmeklingsmannens stedfortreder, som medlem i et utall utvalg og råd, og som en av de flittigste skribentene i juridiske tidsskrifter.

Han er en juridisk terrier. Uredd, pågående og gneldrete. Han er også et arbeidsjern og hadde tidlig åpenbart store ambisjoner. Gutten fra Kristiansund ble politifullmektig i Hamar i midten av 1970-åra og jobbet seg fra politifullmektig til statsadvokat på en narkotikasak som ble rullet opp mellom kløver og timotei på Stange.

Han var statsadvokat i Eidsivating og prosederte alt fra mord til ulovlig trålfiske og maskeviddebestemmelser for Høyesterett. Så forsvant han til statsadvokatembetet i Tromsø, ble sorenskriver i Tana og Varanger før han fikk embetet i Kongsberg. Der fikk han Kongsberg Våpenfabrikks salg av høyteknologi til Sovjetunionen i fanget.

Advokater liker ikke å stå med en dårlig sak i Stein Husbys rettssal. Han er ingen tålmodig mann når noen prøver seg på omveier. Han er mer tålmodig som meklingsmann i store og små lønnsoppgjør. Han fikk i havn NRK-oppgjøret i 1997 og hindret svarte skjermer. Han er den meklingsmannen Reidar Webster har benyttet lengst og oftest.

De tiltalte i straffesaker opplever ham ikke som meklingsmann. I en pause i Tinghuset på Hamar satt en hasjtiltalt ungdom fra Solør og ristet på hodet: - Denna statsadvokaten. Je trur'n er 100 prosent imot all kriminalitet, je.

Han var inne på noe der.