Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover 100 000 nye trær

Treplanting på dugnad er blant løftene i den nye byrådserklæringen fra Arbeiderpartiet, SV og MDG i Oslo.

ENIGE: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Avtalen presenteres nå. Her før samtalene startet, i Mangelsgården i Storgata. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ENIGE: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Avtalen presenteres nå. Her før samtalene startet, i Mangelsgården i Storgata. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Byrådserklæringen som danner grunnlaget for den politiske styringen av hovedstaden de neste fire årene blir lagt fram på en pressekonferanse akkurat nå.

Her kommer det fram at det skal plantes 100 000 nye trær i Oslo. Trærne skal være i den såkalte bysonen, altså ikke i Oslo-marka, og skal være på plass innen 2030.

Dugnad

Trærne skal plantes på dugnad i et samarbeid mellom folk og næringsliv.

Miljøpartiet de grønne har dermed fått et tydelig gjennomslag. Dette er helt i tråd med kravet MDG fremmet i Dagbladet før valget.

- Vi har målinger fra Plan- og bygningsetaten som viser at det er mellom 700 000 og 1,2 millioner trær i byggesonen i Oslo, altså ikke marka. Da er 100 000 trær helt realistisk å få til, sa byråd for byutvikling Hanna Marcussen til Dagbladet da.

Valgløftet som nå skal innfris, vekket umiddelbart debatt. Frps Christian Tybring Gjedde var raskt ute og mente at dette var «politisk klovneri».

- Jeg skjønner ikke poenget. Skogplanting? Hva er målet med dette? Hvor skal trærne plantes? Det er da nok av trær rundt omkring i Oslo, sa Tybring-Gjedde.

Hugget trær

Noen dager senere startet bymiljøetaten, som ligger under MDG-byråd Lan Marie Bergs ansvarsområde, et lenge planlagt arbeid med å felle trær i Olav Vs gate i Oslo sentrum der det skal opprettes en gågate.

Dette fikk internett, og Hallstein Bjercke, listetopp for Venstre i Oslo til å koke:

- MDG sier at de skal plante 100.000 nye trær i Oslo, men fakta er at de river trærne. Hvor skal de ha disse trærne, når fakta er at det ni steder i Oslo er opprør mot byrådet som vil bygge ned park- og grøntområder. Vi trenger flere trær, ikke færre, sa Hallstein Bjercke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media