Lover 12 millioner til den som halshugger superstjerna

Den nye filmen har skapt voldsom debatt.

TRUET: Deepika Padukone har mottatt alvorlige trusler i forkant av sin nye film. Foto: AFP PHOTO / Sujit Jaiswal / NTB Scanpix
TRUET: Deepika Padukone har mottatt alvorlige trusler i forkant av sin nye film. Foto: AFP PHOTO / Sujit Jaiswal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En kommende Bollywood-film har satt sinnene i kok hos mange i India, og for enkelte har det gått så langt at filmens hovedrolleinnehaver Deepika Padukone og regissør Sanjay Leela Bhansali nå mottar drapstrusler.

Filmen det er snakk om er «Padmavati» - en historie om livet til dronning Padmini som levde på 1500-tallet. Men mange mener historien er framstilt på en feilaktig måte. Det skriver The Independent.

Det klages blant annet på at filmen skal vise en romanse mellom dronningen og en muslimsk inntrenger.

- Vi lover en belønning på 12 millioner kroner til de som halshugger Padukone og Bhansali, og vil ta vare på familiene til de som gjør det, sa en talsperson for regjeringspartiet BJP på søndag.

TRUET: Regissør Sanjay Leela Bhansali har også blitt truet på livet. Foto: AFP PHOTO MIGUEL MEDINA / NTB Scanpix
TRUET: Regissør Sanjay Leela Bhansali har også blitt truet på livet. Foto: AFP PHOTO MIGUEL MEDINA / NTB Scanpix Vis mer

Vil stoppe filmen

Talspersonen gjentok det samme til avisa India Express, og på en video fra søndagens arrangement sier han at det ikke er noen vits i å kutte scener fra filmen.

- Vi kommer ikke til å tillate at den blir vist i det hele tatt, sier han.

En representant for BJP har i ettertid sagt at det vurderes om man skal gå til sak mot talspersonen som kom med drapstruslene, og flere av partiets ledere har sagt at dette ikke er noe de stiller seg bak.

- Dersom det blir nødvendig

En annen som har gått kraftig ut mot Padukone, er Mahipal Singh i grupperingen Rajput Karni Sena. Han sier:

- Vi utøver aldri vold mot kvinner, men dersom det blir nødvendig vil vi gjøre med henne som Lakshman gjorde med Shurpanakha.

Med dette viser han til et gammelt sagn der en mann skjærer av nesa på en kvinne. Gruppa har også vandalisert kinoer, satt fyr på plakater og truet med å brekke beina på en annen av skuespillerne som er med i filmen.

I den sørlige delstaten Karnataka, har en minister beordret at Padukone og familien hennes skal beskyttes

PROTESTER: Kinoer har blitt vandalisert og plakater brent i protestene mot filmen. Foto: AFP PHOTO / MANJUNATH KIRAN / NTB Scanpix
PROTESTER: Kinoer har blitt vandalisert og plakater brent i protestene mot filmen. Foto: AFP PHOTO / MANJUNATH KIRAN / NTB Scanpix Vis mer

- Frastøtende

Padukone, som er i stor stjerne i hjemlandet, fikk sitt internasjonale gjennombrudd tidligere i år da hun spilte mot Vin Diesel i «xXx: The Return of Xander Cage».

Hun sier at hun er preget av oppstusset rundt filmen, men understreker at hun både håper og tror den blir vist i sin nåværende form.

- Det er frastøtende. Hva er det som skjer? Hvordan kan vi som nasjon ha kommet hit? Likevel er det bare sensurmyndighetene vi forholder oss til, og jeg tror ingenting kan stoppe denne filmen, sier hun.

Taj Mahal

Bråket knyttet til filmen kommer en knapp måned etter at turistmagneten og mausoleet Taj Mahal kom under kraftig politisk angrep. Flere BJP-representanter tok til orde for å redusere monumentets betydning i indisk historie. Det skrev The Guardian.

Årsaken til murringen er at mausoleet i Agra ble bygget av en muslimsk hersker i sin tid. Det faller ikke alle hinduer like lett for brystet. Stadig høyere røster hevder at Taj Mahal, som ble bygget av Mughal-keiseren Shah Jahan for snart 400 år siden, ikke reflekterer Indias historie.

Så heftig ble debatten, at Yogi Adityanath, minister i provinsen Uttar Pradesh hvor Taj Mahal ligger, for en måned siden måtte gå ut og forsikre om at myndighetene er forpliktet til å beskytte Taj Mahal.

Andre politkere er langt krassere enn Adityanth. Sangeet Som, for eksempel, vakte oppsikt da han sa:

- Taj Mahal burde ikke ha noen plass i indisk historie, sa politikeren fra BJP og la til at mausoleet «var bygget av terrorister» og at Shah Jahans mål som hersker hadde vært å utrydde hinduene.

- Hvis disse menneskene skal være en del av vår historie er det trist. Vi må endre denne historien, sa Som.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer