Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover å kjempe for lønnsløft

Kristin Halvorsen mener dårlig lønn er en årsak til at vi sliter med omsorgssektoren.

HØYERE LØNN: Kristin Halvorsen mener de som jobber innen helse og omsorg må få høyere lønn. Foto: Berit Roald / Scanpix
HØYERE LØNN: Kristin Halvorsen mener de som jobber innen helse og omsorg må få høyere lønn. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SV lanserer nå en fempunktsplan for bedre helse og omsorg i Norge. Her er økt bemanning, høyere lønn, rett til heltid, desentralisert kompetanseheving og stopp for «stoppeklokkeomsorgen», forslagene fra Kristin Halvorsen.

- De som jobber innenfor helse og omsorg er i svært stor grad kvinner. Likelønnskommisjonen pekte på at det var her man fant den største forskjellen på lønna mellom kvinner og menn. Dette må vi gjøre noe med, sier finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

SV-lederen lover at etter en eventuell rød-grønn valgseier på mandag, så vil SV gå til Soria Moria 2-forhandlingene med krav om å få til et nasjonalt likelønnsløft. Kristin Halvorsen sier at det vil ta år å utlikne forskjellene på lønna mellom kvinner og menn, men man må komme i gang med jobben.

Partene
- Staten må gå inn med en likelønnspott under lønnsforhandlingene. Det er antydet at for den gruppa vi har snakker om, så vil prislappen være tre milliarder kroner. Kanskje må staten gå inn mer enn tre milliarder for å få likelønnsprosessen på skinner, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Og dette vil koste penger. Etter det Dagbladet får opplyst i Norges Sykepleierforbund, så tjener kvinner med høyskoleutdannelse hele 9000 kroner mindre i gjennomsnitt pr. måned enn menn med samme utdannelse.

- Likelønnsarbeidet må komme inn under lønnsforhandlingene i 2010. Da må i alle fall en plan komme på bordet for hvordan denne lønnsforskjellen skal utlignes. Og det nytter ikke bare med et stort engangsbeløp. Erfaring har vist at da spises løftet raskt opp, og forskjellene kommer tilbake, sier Kristin Halvorsen.

Hun ønsker også at Regjeringen skal se på arbeidsmiljøloven, for å gi kvinner som er tvunget til en deltidsstilling rett til fulltid.
- Dette handler om forutsigbarhet i livet, sier Halvorsen.

Øke bemanningen
SV ønsker også at bemanningen innen pleie og omsorg skal økes. Dette for å sikre et godt tilbud til de som trenger det.

- Det er disse menneskene som pleier oss når vi blir gamle og tar vare på oss når vi blir syke. De fleste av dem er kvinner, og mange sliter seg ut med tunge løft, lange dager og lav lønn. SV vil i kommunene ta initiativ til en gjennomgang av bemanningsbehovet i helse- og omsorgssektoren, og foreslå økning av grunnbemanningen der det er nødvendig, sier partilederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling