Trygve Slagsvold Vedum

Lover å krympe skatt og avgifter

Det blir skatte- og avgiftslettelser for folk med vanlige lønninger i høst, lover Trygve Slagsvold Vedum. Regjeringen leter også etter tiltak som kan hjelpe de som rammes særlig hardt av skyhøye diesel- og bensinpriser.

IKKE FORNØYD: - Jeg er særlig bekymret for anleggsbransjen og noen mindre fiskerier, sier Vedum til Dagbladet. Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet
IKKE FORNØYD: - Jeg er særlig bekymret for anleggsbransjen og noen mindre fiskerier, sier Vedum til Dagbladet. Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRÆNA/NESNA (Dagbladet): Tross stram økonomi, inflasjon, ekstreme priser på bensin og diesel, høye strømpriser i store deler av landet og renteøkninger gjentar Vedum løftet om grep, som han håper vil gjøre hverdagen til folk bedre.

- Det er målet. I den brottsjøen som er rundt oss, må vi styre jevnt og trutt slik at de som tjener under 750 000 kroner, med alle de grepene vi gjør, skal få det bedre. I fjor var det elavgiften som var det store grepet. Vi får se hva vi får til i år. De skatte- og avgiftsgrepene vi tar, skal de med vanlige lønninger se i skatteoppgjøret sitt neste år, sier Vedum til Dagbladet.

Plages av bensinpriser

For mange er bensinpriser som nærmer seg 30 kroner literen det mest akutte å få gjort noe med. Det fikk Vedum høre også på et folkemøte i øykommunen Træna på Helgelandskysten torsdag kveld. Sp-lederen og finansministeren la ikke skjul på at bensinprisene plager han.

URO: Uro overfor rekordpriser på bensin og diesel er ikke noe nytt for Trygve Slagsvold Vedum. På folkemøtet på Træna var dette også et tema. Vedum lovet tiltak, særlig for spesielt rammede næringer. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
URO: Uro overfor rekordpriser på bensin og diesel er ikke noe nytt for Trygve Slagsvold Vedum. På folkemøtet på Træna var dette også et tema. Vedum lovet tiltak, særlig for spesielt rammede næringer. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer

- Den personen i Norge som plages mest av å kjøre forbi bensinstasjoner, det er meg. Jeg synes det er helt forferdelig å se de pumpeprisene. Jeg følger med hver bidige dag, og er bekymret. Jeg kjenner bekymringen på kroppen, sa Vedum.

Han forklarte at hovedgrunnene er uro i verdensøkonomien, høy oljepris kombinert med lav kronekurs. Avgiftslettelser vil hjelpe, men ikke løse problemet, ifølge Vedum.

Vurderer diesel-grep

- Jeg er særlig bekymret for anleggsbransjen og noen mindre fiskerier, og er åpen for å se på for eksempel grunnavgift for anleggsdiesel. Jeg vil se på målrettede grep for den delen av næringslivet som er mest utsatt. Men hvis vi skulle ta virkelige grep for alle, blir det ekstremt dyrt, og da går det utover andre tiltak, som for eksempel gratis ferje. Vi må få ting til å gå i hop, sier Vedum.

I juni for ett år siden svevde høyt Sp på målingene, med 19, 3 prosent på Ipsos måling. Valgresultatet ble 13, 5 prosent. Gjennomsnittet av målinger i juni i år ligger på det halve. På Ipsos måling i går er partiet nede på bunnotering - på 4,7 prosent.

- Jeg tror det handler om uroen folk føler rundt drivstoff, energi og levekostnader, og den bekymringen kjenner jeg på selv. Budsjettet i høst kommer til å handle om at de som tjener opp til 750 000 skal få det bedre. De skal merke at de blir prioritert. Og så er vi er opptatt av anleggsbransjen og de som rammes ekstra, sier Vedum.

TILSLAG: Under besøket på Træna blir det også mulighet til å prøve å treffe mål. Det ble tverrliggeren denne gangen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
TILSLAG: Under besøket på Træna blir det også mulighet til å prøve å treffe mål. Det ble tverrliggeren denne gangen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Nye kamper om strøm

I intervjuet med Dagbladet varsler han også «nye runder» om strøm.

- Det er en hovedjobb for regjeringen å få ned strømprisene. Målet er at Norge skal ha lavere strømpris enn resten av Europa. Vi har gjort mer enn det vi lovet. Vi har tatt grep fra bunnen av, i en ekstrem situasjon, Men virkeligheten er blitt annerledes. Derfor må vi gjøre mer. Strømstøtteordningen var viktig å få på plass, men den er en bandasje. Så strøm-modellen er ikke ferdig. Det er derfor vi nedsatte en energikommisjon for å se hvilke andre styringsgrep vi kan ta.

- Er det fortsatt aktuelt å kreve reforhandling om utenlandskablene, for eksempel med Storbritannia, for å sikre kontroll med eksporten?

- Sp mener jo vi bør ha mest mulig nasjonal kontroll med strømmarkedet. Det har vært ulike syn mellom Ap og Sp, Ap har vært mer enig med Høyre og Frp. Vi skal gå noen runder. Siste ord er ikke sagt. I et energiland som Norge vil det alltid være spenninger, sier Vedum.

Krigen endrer alt

Etter at Ap og Sp overtok styringen av landet har det i stor grad handlet om å håndtere den ene krisa etter den andre, omikron-nedstengning, prissjokk på strøm, en verdensøkonomi i ulage etter pandemien. Så gikk Russland til angrepskrig mot Ukraina. Energikrise i Europa og krigen slår tungt inn i norsk økonomi og politikk: Ekstramilliarder må brukes til å styrke forsvar, sikkerhet og alle typer beredskap. Andre gode formål må vike.

- Krigen vil prege norsk politikk i lang tid framover. Vi må gjøre det viktigste først, det handler om trygghet og beredskap, sier Vedum.

Torsdag og i går kunne Vedum imidlertid i strålende vær ta imot takk og hyllest på Helgelandskysten, for både gratis ferjer og for å ha reddet lærerutdanningen på Nesna. På vei ut til Træna kunne han til og med vinke til Kongeskipet som lå ankret i nærheten av Lovund. Kongefamilien har valgt å feriere på Helgeland i år.

- Nå kunne vi nesten holdt statsråd, flirte Vedum.

GRATIS FERGE: - Politikk virker, konkluderer Trygve Slagsvold Vedum. Fra 1. juli kan folk langs kysten kjøre om bord gratis på mange ferjestrekninger, mens andre får reduserte priser. For Sp-lederen og finansministeren som har fått mye kjeft og elendige meningsmålinger, bød Helgelands-turen på hornmusikk, flagg og takksigelser. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
GRATIS FERGE: - Politikk virker, konkluderer Trygve Slagsvold Vedum. Fra 1. juli kan folk langs kysten kjøre om bord gratis på mange ferjestrekninger, mens andre får reduserte priser. For Sp-lederen og finansministeren som har fått mye kjeft og elendige meningsmålinger, bød Helgelands-turen på hornmusikk, flagg og takksigelser. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Hornmusikk for gratis ferje

Han besøkt Helgeland mange ganger, og lovet mye.

- To av de viktigste sakene vi lovet var gratis ferje og å redde Nesna. Gratis ferje ble sett på som en umulighet da vi sa det. Nå gjennomfører vi det. Frp lovet mindre bompenger, men det ble mer med dem i regjering. Vi bruker 580 millioner på å gjøre de minst trafikkerte ferjestrekningene gratis, og skal halvere prisen for de andre.

Dette er et kjempeviktig tiltak for små kystsamfunn, ikke bare for folk som bor her og næringslivet her, men for oss alle. Dette er en svært verdiskapende region, sier Vedum, som fikk applaus fra Træna-folket.

For en trailer har turen fra Stokkvågen på fastlandet til Træna tur-retur kostet 5000 kroner (!). Fra 1. juli er det gratis.

I går møtte han strålende fornøyde ferjekunder som kunne kjøre om bord gratis og hornmusikk. En god dag på jobben for Vedum.

Reddet Nesna

- Den andre store saken vi lovet, var å gjenopprette lærerutdanning på Nesna. Det har vi nå gjort gjennom en Kongelig resolusjon. Det innebærer at et universitetsstyre ikke kan legge ned tilbudet, det må til politisk behandling i statsråd, sier Vedum.

KAKE FOR GRATIS FERGE: På flere fergeleier på Helgeland ble markeringen av gratis ferger feiret med Senterparti-kake. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
KAKE FOR GRATIS FERGE: På flere fergeleier på Helgeland ble markeringen av gratis ferger feiret med Senterparti-kake. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer

Men utakk ser ut til å være verdens lønn. Velgerne straffer Sp i regjering hardt om dagen.

- Selvsagt påvirker dårlige målinger oss. Alle som driver med politikk, leser målinger. Men jeg blir ikke tung av det. Jeg tar målinger på alvor, som tilbakemelding fra velgerne. Folk bruker målinger til å si fra om at de kjenner på en uro. Men målinger går opp og ned. Jeg har en kontrakt med velgerne og en jobb å gjøre. Vi har fått tillit til å styre landet i fire år. Nå handler det om å gjøre jobben, sier Vedum.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

Styre i en urolig tid

- Hva tenker du om den ansvaret du nå har?

- Jeg tenker at når vi ser tilbake om noen år, skal kunne se at vi klarte å styre i en urolig tid uten å forsterke konflikter. Det å redusere sosiale og geografiske forskjeller er den beste vaksinen mot uro. Det har blitt tydeligere enn før. Vi ser en stor uro i mange land nå. Norge er et av landene som klarer seg best, sier Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer