Lover å løslate nordmann

Opprørslederen Foday Sankoh lover å løslate gislene som holdes av hans soldater i Sierra Leone. Blant gislene er nordmannen Knut Gjellestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nigerianske generalen Ali Mohammed leder en delegasjon som kom til Freetown tidligere på dagen for å prøve å løse gisselsituasjonen. I et møte med generalen lovte Sankoh «øyeblikkelige tiltak» for at gislene blir løslatt, ifølge landets nasjonale radio.

Opprørssoldatene holder 50 gisler, de fleste av dem FN-observatører som ble tatt til fange tirsdag etter et sammenstøt med FN-soldater. Sju kenyanske FN-observatører ble drept i dette sammenstøtet.

FN-styrken i Sierra Leone (UNAMSIL) ble utplassert i april for å overvåke fredsavtalen og avvæpningen av om lag 45000 tidligere soldater på begge sider, og Sankoh beskyldte FN for å ha provosert fram sammenstøtet ved å prøve å avvæpne hans menn med makt.

Nordmann gissel

Den norske orlogskapteinen Knut Gjellestad og flere andre FN-ansatte ble bortført da en selvutnevnt oberst fra RUF forlangte ti av sine soldater utlevert. De ti hadde ifølge FN bedt om beskyttelse.

Norge har ytterligere fire offiserer som FN-observatører i andre deler av Sierra Leone. Disse har den siste tiden vært på permisjon i Norge, men tre av dem var i går formiddag på vei tilbake til Freetown. De norske FN-observatørene har arbeidet i Sierra Leone siden september i fjor.

Fordømmes

Bortføringen av FN-observatørene markerte en alvorlig opptrapping av krisen mellom Sankohs Revolusjonære front (RUF) og FN-kontingenten på 11000 mann, som består av soldater, militærobservatører og sivilt ansatte.

For andre gang på to dager fordømte både generalsekretær Kofi Annan og FNs sikkerhetsråd bortføringen. USA undersøker også muligheten for å stille Sankoh for en krigsforbryterdomstol.

(NTB-AFP-Reuters)