KAMP FOR EØS: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde i sin tale til LO-kongressen sitt for å bidra til at kongressen ikke vedtar å si opp EØS-avtalen. Han vil bruke avtalens handlingsrom aktivt, lovet han, og han lanserte en lovendring som innebærer at arbeidstakerrettigheter inn i menneskerettsloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KAMP FOR EØS: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde i sin tale til LO-kongressen sitt for å bidra til at kongressen ikke vedtar å si opp EØS-avtalen. Han vil bruke avtalens handlingsrom aktivt, lovet han, og han lanserte en lovendring som innebærer at arbeidstakerrettigheter inn i menneskerettsloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

LO-kongressen

Lover å presse EU

Jonas Gahr Støre vil gi arbeidstakerne større rettsvern, og lover å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre et tryggere arbeidsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sterke krefter på LO-kongressen vil skrote EØS-avtalen. Kritikerne av avtalen mener EØS-avtalen har ført til mer sosial dumping og useriøst arbeidsliv.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i talen til LO-kongressen at EØS-avtalen ikke er perfekt.

Men han advarte sterkt mot å si opp avtalen. Han kom isteden med en nyhet: Ap vil ta viktige arbeidstakerrettigheter inn i menneskerettsloven. Og han lover at en Ap-ledet regjering skal bruke det mye omtalte handlingsrommet i EØS-avtalen aktivt.

- I norsk lov har vi gitt visse menneskerettighetskonvensjoner en ekstra sterk stilling. Menneskerettsloven fastslår at disse internasjonale avtalene går foran norsk lov. Nå ønsker Arbeiderpartiet at viktige arbeidstakerrettigheter skal tas inn i denne loven, sa Støre i talen.

Sterkt engasjement

Kritikken mot EØS-avtalen og en del av virkningene har vært tema i både LO og Ap en tid. Også Ap slo på sitt landsmøte fast at det er negative konsekvenser av avtalen.

Flere forbund har før kongressen vedtak om å si nei til EØS, eller vil reforhandle hele eller deler av avtalen. I debatten på kongressen har flere vist stort engasjement mot at «fremmede makter skal styre vår tariffpolitikk», slik LO-veteranen Størk Hansen fra Oppland, uttrykte det.

Derfor har det både i LO og Ap over lengre tid vært jobbet med ulike tiltak. Grepet med å innlemme sentrale ILO-konvensjoner i norsk lov vil gi arbeidstakerne et styrket vern, mener Støre. ILO er FNs internasjonale særorganisasjon for arbeidslivet. ILO-konvensjonene regulerer de fleste felt innen arbeidslivet.

Til grunn for forslaget ligger frykten for at EØS-regler kan trumfe ILO-konvensjonene. Men dersom konvensjonene innlemmes som del av menneskerettighetene, vil disse kjernekonvensjonene gå foran EU-reglene, er tanken.

BEDRE ARBEIDSLIV: Ap-leder Jonas Gahr Støre kom overfor LO-kongressen med flere løfter om å sørge for et bedre og tryggere arbeidsliv hvis Ap kommer til makta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEDRE ARBEIDSLIV: Ap-leder Jonas Gahr Støre kom overfor LO-kongressen med flere løfter om å sørge for et bedre og tryggere arbeidsliv hvis Ap kommer til makta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Dette er noe vi har hatt dialog om i lang tid. Vi gjør det vi har gjort på andre områder, vi innarbeider viktige prinsipper i lovverket og gir det tyngde der. Det gir domstolene et enda sterkere tolkningsgrunnlag.

- Må utfordre EU-tolkninger

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan Støre i regjering vil bruke handlingsrommet i EØS-avtalen til å sikre et trygt arbeidsliv, svarer Støre:

- Handlingsrommet er på to nivåer. Vi står utenfor EUs besluttende organer, det begrenser vår mulighet til påvirkning i den første fasen, men den er ikke null. Vi er med på en del områder som vi kan påvirke. LO her mer direkte tilgang til prosessen i EU som fullverdig medlem i den europeiske fagbevegelsen.

- Når EU-regler skal innlemmes i Norge, må vi hele tiden se hvordan vi kan utnytte handlingsrommet.

- De aller fleste reglene er det helt greit å innlemme i Norge, de er helt i tråd med hvordan norsk økonomi opererer. Men når det gjelder standarder og lover for arbeidslivet, må vi stå opp for de kvalitetene vi har. Om nødvendig vil vi utfordre tolkningen av regelverket. Så det handler om hvordan vi fra uke til uke, fra område til område, kan bruke det handlingsrommet Norge har, sier Støre.

Forby løsarbeiderkontrakter

I talen gjentok Støre løftet til LO om å fjerne de nye reglene for midlertidige ansettelser samt forby faste ansettelser uten lønn mellom oppdrag.

- Noe av det første jeg vil gjøre som statsminister er å forby løsarbeiderkontraktene i bemanningsbransjen, sa han.