DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Lover å ringe konge om «den forferdelige situasjonen»

Frankrike, Tyskland og USA presser på for å få en oppklaring i Jamal Khashoggi-saken.

Tirsdag forrige uke forsvant den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi (59) sporløst etter et besøk til Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia. Nå presser verdensmaktene på for at saken skal oppklares.

- Vi vil vite hele sannheten om Khashoggis forsvinning, sier Frankrikes president, Emmanuel Macron. Samtidig omtaler han detaljene i saken som «veldig urovekkende».

Også Tyskland har kastet seg på.

- Vi er veldig bekymret over Khashoggis forsvinning, sa Angela Merkels talsperson, Steffen Seibert. Samtidig oppfordret han Saudi-Arabia til å samarbeide i forbindelse med etterforskningen av saken.

PRESSER PÅ: Denne trioen, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Donald Trump, har alle uttalt at de ønsker en oppklaring på hvordan Jamal Khashoggi forsvant. FOTO: John Macdougall / AFP / NTB Scanpix
PRESSER PÅ: Denne trioen, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Donald Trump, har alle uttalt at de ønsker en oppklaring på hvordan Jamal Khashoggi forsvant. FOTO: John Macdougall / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Trump på saken

Fredag kveld har også USA med Donald Trump i spissen slengt seg på, ifølge nyhetsbyrået AP. På vei til et valgkamparrangement i Cincinnati lovet han å ringe kong Salman av Saudi-Arabia personlig, for å ta en prat om «den forferdelige situasjonen i Tyrkia».

- Vi skal finne ut av hva som skjedde, bedyret Trump.

Saudi-Arabia hevder imidlertid hardnakket at de ikke har noe med forsvinningen og det angivelige drapet å gjøre.

De hevder den 59 år gamle journalisten forlot konsulatet kort tid etter at han ankom, men brukte en annen utgang enn den han kom inn gjennom.

Forsvinningen

Jamal Khashoggi besøkte konsulatet i Istanbul for å få dokumentasjon på at han var skilt. Mens en tyrkisk kvinne han var forlovet med, Hatice Cengiz, ble bedt om å vente utenfor.

Da Khashoggi fortsatt ikke var kommet ut av konsulatet fire timer seinere, valgte kvinnen å varsle tyrkiske myndigheter.

I etterkant av hendelsen har et reisefølge på 15 saudiarabiske personer blitt utpekt som «drapsteam». Tyrkiske myndigheter mener Khashoggi ble drept og partert, for så å bli fraktet ut av landet.

Lover å ringe konge om «den forferdelige situasjonen»

Hevder de har bevis

Torsdag meldte Washington Post at tyrkiske myndigheter har fortalt USA at de sitter på lydopptak som beviser at Khashoggi ble drept i forbindelse med konsulatbesøket.

Avisa viser til en rekke anonyme tyrkiske og amerikanske tjenestepersoner som skal ha kjennskap til etterforskningen og dialogen mellom USA og Tyrkia.

- Du kan høre hans stemme og stemmene til andre arabisktalende menn. Du kan høre hvordan han ble avhørt, torturert og deretter drept, sier tjenestepersonen.

En annen tjenesteperson sier at man kan høre Khashoggi bli slått på lydopptaket.

Tyrkiske myndigheter skal også ha informert amerikanske myndigheter om at de sitter på video som også skal bevise at Saudi-Arabia er ansvarlige for det angivelige drapet på Khashoggi.

Torsdag kveld ble det kjent at også Khashoggis klokke kan bli et viktig bevis for etterforskerne. Han hadde nemlig på seg en smartklokke av merket Apple Watch da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet.

Khashoggi la igjen sine to mobiltelefoner hos forloveden Hatice Cengiz, men to kilder sier Reuters at klokka var koblet opp til den ene av de to telefonene.