Systemkrøll for private barnehager:

Lover å rydde i tilskuddsrot

Private barnehager har oppdaget regnefeil for mer enn 110 millioner kroner i nær 80 kommuner så langt i år. Tilskudssystemet får skylda. Nå skal regjeringen rydde opp

RØDT LYS: Regjeringen møtes med krav fra sine egne på Stortinget om å rydde opp i tilskuddssystemet som skaper besvær for mange mindre barnehager. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) lover å rydde opp.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RØDT LYS: Regjeringen møtes med krav fra sine egne på Stortinget om å rydde opp i tilskuddssystemet som skaper besvær for mange mindre barnehager. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) lover å rydde opp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er en åpenbar svikt i systemet. Det skal ikke være slik at måten man beregner tilskudd på, varierer i så stor grad mellom kommunene, sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde til Dagbladet.

MÅ ENDRES: Høyres Mathilde Tybring-Gjedde og Frps Roy Steffensen mener tilskuddssystemet for barnehagene må endres. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MÅ ENDRES: Høyres Mathilde Tybring-Gjedde og Frps Roy Steffensen mener tilskuddssystemet for barnehagene må endres. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Hun viser til beregninger fra Private barnehagers landsforbund som allerede nå har oppdaget regnefeil for mer enn 110 millioner kroner så langt i år. Mange kommuner bevilger for lite, noen for mye.

- Dette er særlig vanskelig for de små private barnehagene. De har ikke råd til å ansette egne økonomer som kan sjekke om kommunen har regnet riktig. Det blir svært uforutsigbart, sier Tybring-Gjedde.

De private barnehagene får likt tilskudd per barn som de kommunale barnehagene, men tilskuddssatsene baserer seg på to år gamle regnskaper fra kommunale barnehager. Dette er hovedgrunnen til tilskuddsrotet.

Feil på feil

Sammen med Fremskrittspartiets Roy Steffensen presenterer hun flere konkrete eksempler på hva tilskuddssystemet kan føre til av feil:

* I 2018 foreslo Mandal kommune å bevilge 4,2 millioner kroner mindre enn det som var riktig. For noen av barnehagene ville feilen utgjort en forskjell mellom en og to heltidsstillinger. Feilen oppstod fordi Mandal kommune hadde plassert de minste barna i en feil alderskategori.

* I Åmot kommune i 2018 hadde de beregnet feil gjennomsnittlige aktivitet i de kommunale barnehagene. Etter at PBL oppdaget feilene, fikk de private barnehagene økning på 17 prosent. Tilskuddene økte med 1,3 millioner kroner.

* Sandefjord kommune trakk fra tolv måneder med foreldrebetaling i tilskuddsgrunnlaget, mens foreldre betaler kun for elleve måneder. Økningen i tilskudd utgjør 5,4 millioner kroner.

* I Bærum må kommunene betale 11,3 millioner kroner mer i tilskudd til private barnehager i 2019 enn første forutsatt. Kommunen oppdaget selv feil i beregningsgrunnlaget.

- For mye

Private barnehagers landsforbund har til nå kontrollert tilskuddsberegninger i 190 kommuner. Av disse hevder organisasjonen å ha oppdaget feil eller mangler i 111 tilfeller.

- 76 av sakene er avsluttet. 63 kommuner har måttet justere opp satsene sine med totalt 89,5 millioner kroner. 13 kommuner har justert ned med totalt 21 millioner kroner, opplyser Tybring-Gjedde.

Nå krever hun og Frps Roy Steffensen at deres egen regjering tar grep og gjennomgår tilskudssystemet.

- Vi må gjennomgå beregningsgrunnlaget og sikre at det blir mer forståelig. I tillegg må vi stramme inn på kravene til styrer og vikarbruk, som bør være del av beregningsgrunnlaget, sier Steffensen.

Lover bedring

Kunnskapsdepartementet er i full gang med å gjennomgå reglene for private barnehager, også når det gjelder finansiering. Det sier statssekretær Rikke Høistad Sjøberg (H) til Dagbladet.

- Det er viktig at barn, uansett om de går i privat eller kommunal barnehage, får et godt barnehagetilbud. Da må reglene for finansiering være ryddige og forutsigbare, sier Sjøberg.

Hun sier departementet vil sende et forslag til endringer i reglene på høring før sommeren.

- Det er viktig med forutsigbarhet, særlig for enkeltstående barnehager, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer