Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eldreomsorg:

Lover å rydde opp: - Det er totalt uakseptabelt at eldre dopes ned

Frp har eldreomsorg som sin fanesak. Eldregeneral Bård Hoksrud mener lokalpolitikerne ikke gjør jobben sin.

NOE MÅ GJØRES: Dette bildet ble tatt da Frps eldregeneral Bård Hoksrud var på besøk på Fagerborghjemmet i Oslo i fjor. Fortsatt er underernæring og overmedisinering et stort problem.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
NOE MÅ GJØRES: Dette bildet ble tatt da Frps eldregeneral Bård Hoksrud var på besøk på Fagerborghjemmet i Oslo i fjor. Fortsatt er underernæring og overmedisinering et stort problem.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NY SERIE - ELDRESVIKET: «De satte mat foran ham og dyttet ham inntil bordet, men ingen hjalp ham med å spise. Thoralf visste ikke at det var mat»

- Hver valgkamp loves det endring i eldreomsorgen, men vi er fortsatt der vi var for 20 år siden.

- Nå kan vi ikke la lokalpolitikerne nedprioritere eldre lenger. Frp mener staten må ta større ansvar for eldreomsorgen, sier Hoksrud.

Han er dessverre godt kjent med overmedisinering og underernæring ved norske sykehjem.

- Staten må ta større ansvar for eldreomsorgen, også større finansieringsansvar. Det er for store forskjeller i eldreomsorgen, avhengig av hvordan kommunene prioriterer, fortsetter Hoksrud.

- Uakseptabelt

I gårsdagens Magasinet fortalte Dagbladet hvordan én av to pleietrengende eldre er underernærte. I snitt bruker sykehjemspasienter sju legemidler fast.

- Det er totalt uakseptabelt at eldre dopes ned. Vi må få ryddet opp i legemiddelbruken. Medisiner koster. Vi bør heller bruke mer penger på mat og aktiviteter.

VAR UNDERERNÆRT: Lørdag fortalte Magasinet om Thoralf Olsen. Da 84-åringen flyttet inn på det kommunale sykehjemmet i Oslo, gikk han raskt ned i vekt. På få uker mistet den allerede undervektige mannen seks kilo. Klærne satt stadig løsere. Foto: Jacques Hvistendahl
VAR UNDERERNÆRT: Lørdag fortalte Magasinet om Thoralf Olsen. Da 84-åringen flyttet inn på det kommunale sykehjemmet i Oslo, gikk han raskt ned i vekt. På få uker mistet den allerede undervektige mannen seks kilo. Klærne satt stadig løsere. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg har møtt pårørende som har følt at mor eller far har vært dopet ned. Overforbruk av medisiner er et stort problem ved norske sykehjem. Det skyldes ofte at de ikke får maten og aktiviteten de trenger. Får man ikke god mat og ikke nok aktivitet, blir man urolig. Underernæring og overforbruk av medisiner henger tett sammen, sier han.

Men de ansatte i eldreomsorgen står på hver dag, understreker Hoksrud.

Mindre medisiner

Fra neste år skal også sykehjemspasienter få rett til legemiddelgjennomgang - at det ryddes opp i medisinlistene.

- Jeg er glad for at fra 2017 skal det gjøres gjennomgang av medisinene når personen kommer inn på sykehjem. Manglerudhjemmet her i Oslo har for eksempel redusert legemiddelbruken med 30 prosent etter at de innførte dette.

For pasienter hos fastlegen som bruker fire legemidler eller flere fast, har dette allerede vært en rettighet siden 2013.

- Dette er fire år etter det ble en rettighet for pasienter hos fastlegen. Hvorfor har det blitt nedprioritert å innføre dette for sykehjemspasienter, som bruker mest medisiner?

- Det viser i hvert fall at nå blir det tatt på alvor. Dette gjelder mange aspekter ved eldreomsorgen – det har ikke vært politisk vilje til å gjennomføre endringer, sier Hoksrud.

Store forskjeller

Praksisen med hvem som får hva slags type hjelp kan variere fra kommune til kommune, mener Hoksrud.

- Det er store kommunale forskjeller i eldreomsorgen. Med 428 kommuner får vi 428 ulike kriterier for hvem som får sykehjemsplass og hjemmesykepleie. Nå er nasjonale kriterier på vei. Det er jeg glad for, sier Hoksrud.

Han mener vi har behov for flere sykehjemsplasser.

- Mange sier at eldre skal få bo hjemme så lenge de vil. Det er jeg enig i, men jeg er redd for at det blir økonomien som styrer. Kommunene må lage ventelister for sykehjemsplasser og hjemmesykepleie. Vi må vite hva behovet er, sier Hoksrud.

Dette har de gjort

Bård Hoksrud nevner disse punktene om hva Frp har fått til i regjering innen eldreomsorgen:

• Ernæring/ gylne måltidsøyeblikk (konkurranse mellom ulike sykehjem)

• Legemiddelgjennomgang i sykehjem

• Innført krav om ventelister i sykehjem/ heldøgns pleie

• Innført krav om politiattest

• Statlig finansiering (forsøksordning)

• Etter- og videreutdanning for ledere og ansatte i kommunal pleie- og omsorgssektor (Kompetanseløft2020)

• Kraftig økning i tilskuddsordning til bygging av nye sykehjem/ omsorgsboliger

• Styrket rettigheter for eldre, vedtatt å innføre nasjonale kriterier/ presisere og styrke lovverket

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!