Lover å sikre arbeid i Årdal

Næringsministeren lover å skape like mange arbeidsplasser som går tapt når Hydro legger ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når næringsminister Odd Eriksen (Ap) kommer til Årdal i morgen kan han love det lille industrisamfunnet bot og bedring.

Selv om Hydro legger ned deler av sitt produksjonsanlegg, skal ikke Årdal kommune miste arbeidsplassene som nå trues med nedleggelse.

Lover flere arbeidsplasser

- Lover du å sikre arbeidsplassene som nå trues med nedleggelse i Årdal?

- Ja, det er en del av budskapet jeg har med meg, sier Eriksen.

Han legger til:

- Regjeringen gjør alt vi kan for at Årdal fortsatt skal være et livskraftig samfunn, og vi gjør alt vi kan for at Hydro og Årdal kommune blir enige om å ha fortsatt planer for Årdal. Regjeringen vil sammen med Hydro bidra til at det i mange år framover produseres aluminium i Årdal, sier Eriksen til Dagbladet.

Dermed gir næringsministeren etter for kritikk fra sine egne. I regjeringspartiene har mange sett seg lei på at staten ikke griper inn når store hjørnesteinsbedrifter trues med nedleggelse. I Ap-kommunen Årdal har forventningene ikke vært små til en Ap-minister.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Fått forsikringer

Hydro er pålagt av Statens forurensningstilsyn å legge ned den eldste og mest forurensede delen av produksjonen i Årdal i 2007. Det vil gjøre 134 arbeidsplasser i Årdal overflødige.

Men før næringsministeren kommer på besøk til Årdal har han forsikret seg om at Hydro-sjef Eivind Reiten er med på laget om å sikre kommunen nye arbeidsplasser.

- Vi har vært i gode og lange samtaler med generaldirektør Eivind Reiten og direktøren for primærproduksjon av aluminium i Hydro. De samtalene vi har hatt har vært for å forsikre meg om at de har planer for framtiden i Årdal og at de tar samfunnsansvar, sier Eriksen.

Senest i morges hadde han samtaler med Hydro-sjefen.

Kan stoppe Hydro

Men hvordan regjeringen skal bidra med flere arbeidsplasser vil ikke næringsministeren si.

Én løsning er å hindre Hydro i å legge kraften i Årdal ut på markedet. Det er mye som tyder på at regjeringen kommer til å gjøre nettopp det. Men i går ville ikke verken olje- og energiminister Odd Roger Enoksen eller næringsminister Odd Eriksen kommentere konsesjonssaken.

Men til Dagbladet sier næringsministeren følgende:

- Hydro vet veldig godt hvordan de skal drifte i Årdal. Dette er positive nyheter. Det betyr at det skal foregå aluminiumsproduksjon og at det skal brukes mye kraft i Årdal i framtiden.

Informasjonssjefen i Hydro aluminium, Thomas Knutzen, bekrefter at Hydro skal bidra til å skape nye arbeidsplasser i Årdal. Både Hydro og næringsministeren har tro på at blant annet en ny dørfabrikk kan gi kommunen 60 nye arbeidsplasser.