I VINDEN:  Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte gjør det godt på meningsmålingene før mandagens valg i Filippinene. Foto:  EPA/RITCHIE B. TONGO
I VINDEN: Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte gjør det godt på meningsmålingene før mandagens valg i Filippinene. Foto: EPA/RITCHIE B. TONGOVis mer

Lover å slakte 100 000 kriminelle og dumpe dem i sjøen. Nå leder han an valget i Filippinene

- Glem menneskerettighetene, sa Rodrigo Duterte lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med rundt 100 millioner innbyggere og en av Øst-Asias raskest voksende økonomier, er Filippinene å regne som en regional stormakt.

Derfor vekker Rodrigo Duterte stor oppsikt når han foran mandagens presidentvalg leder får 33 prosents oppslutning utført av Social Weather Stations.

Ifølge meningsmålingen leder Duterte med over 11 prosent til nærmeste motkandidat. Dette mye på grunn av at filippinere ser på den 71 år gamle borgermesteren som løsningen på landets store korrupsjonsproblemer.

Likevel er Duterte langt i fra noen ukontroversiell kandidat.

Han har blant annet vitset med voldtekt, og lovet det filippinske folk at hans regjering vil kriminelle, for så å få dem dumpet i havnen utenfor Manila.

- Hvis Gud setter meg i presidentstolen, så vil jeg ikke bare henrette 1000, men 100 000 kriminelle. Fiskene i havnen til Manila kommer til å bli feite, uttalte den nåværende borgermesteren av byen Davao ifjor, ifølge Kicker Daily News.

Gjentok dødsbudskap Dette budskapet gjentok han, ifølge CNN, også under søndagens siste valgstevne før morgendagens avstemning.

- Som president kommer jeg til å fortsette som jeg har gjort i Davao. Doplangere, kjeltringer og unnasluntrere, der burde skjerpe dere. For hvis jeg er sjef, så blir dere drept, sa Duterte til folkemengden.

Under talen lovte han også å slå hardt ned på korrupsjon i politiet, og på soldater som misbruker sin makt gjennom tjenesten.

Duterte har fra før av møtt sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som har anklaget ham for å ha vært involvert i henrettelser uten rettslig dom.

Human Rights Watch bekymret Carlos Conde, en representant for Human Rights Watch, fortalte CNN at hans organisasjon i en lengre tid har fulgt Duterte.

Den 71 år gamle politikeren valgte å ikke svare når HRW spurte om hans involvering, eller manglende tiltak, mot de ulovlige henrettelsene i Davao - landets fjerde største by.

Disse blir utført av såkalte «dødsskvadroner», gjenger som jakter kriminelle uten at noen rettsprosess er blitt fulgt.

- Vi har lenge vært bekymret for gjengene som utfører henrettelsene i Davao skal spre seg til andre byer. Nå ser vi at lignende tilfeller har dukket opp i Tagao City, en naboby, sier Conde.

- Politikere som Duterte er med på å legitimere disse handlingene, legger Conde til og frykter med det at Duterte skal bli valgt.

Tett bak Duterte Borgermesteren av Davao leder kampen om å ta over etter nåværende president Benigno Aquino.

Sistnevnte har falt stort i populæritet de siste årene, ifølge CNN, og har anbefalt de andre kandidatene å stå sammen mot Duderte.

Meningsmålingen Social Weather Stations tyder likevel på at konkurransen dem i mellom har gjort Duderte til en favoritt foran morgendagens valg.

Den uavhengige kandidaten Grace Poe har 22 prosents oppslutning, mens innenriksminister Manuel Roxas ligger på 20 prosent, ifølge målingen.

Disse blir igjen fulgt av nåværende visepresident Jejomar Binay som har 13 prosent.