PÅ SKOLEBENKEN: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Åskollen skole i Drammen første skoledag. Hun er opptatt av at barnas lærere skal få bedre fagkunnskap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ SKOLEBENKEN: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Åskollen skole i Drammen første skoledag. Hun er opptatt av at barnas lærere skal få bedre fagkunnskap. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Lover å videreutdanne 25 000 lærere på fem år

Høyre vil legge seks milliarder kroner på bordet for at lærerne skal få mer fagkunnskap. Men de er avhengige av å ha kommunene med på laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Dersom du bygger en utrygg grunnmur, vil ikke huset stå støtt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han og statsminister Erna Solberg møter Dagbladet for å presentere Høyres viktigste skoleløfter i valgkampen. Og kommer samtidig med en slags budsjettlekkasje for de neste par åra.

Pris: Seks milliarder For øverst på lista over Høyres skolevalgløfter, står det at partiet vil videreutdanne minst 25 000 lærere innen 2020. Dette vil koste over en milliard kroner hvert år, seks milliarder hele perioden.

- Dette betyr at vi må holde fullt trykk på etter- og videreutdanning av lærere, og ikke bruke pengene på for eksempel heldagsskole uten mer faglig innhold, som noen partier ønsker, sier Isaksen.

En av sju norsklærere har ikke fagfordypning i faget de underviser i, påpeker statsminister Erna Solberg. Det samme gjelder en av fem mattelærere.

- Og disse lærerne skal undervise barna i de mest kritiske åra, når hele kunnskapsgrunnlaget deres skal legges, sier Isaksen oppgitt.

En videreføring I realiteten betyr Høyres skoleløfte en videreføring av antallet lærere som får videreutdanning i år, men dette antallet er rekordhøyt.

MER PENGER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg lover seks milliarder kroner til etter- og videreutdanning til lærerne de neste fem åra hvis Høyre får beholde makta. Foto: Linn Kongsli Hillestad / Dagbladet
MER PENGER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg lover seks milliarder kroner til etter- og videreutdanning til lærerne de neste fem åra hvis Høyre får beholde makta. Foto: Linn Kongsli Hillestad / Dagbladet Vis mer

Samtidig forventer Kunnskapsdepartementet at regjeringens satsing på videreutdanning vil slå fullt inn først neste år, noe som vil medføre ytterligere økninger i budsjettet.

- Vi synes det er riktig og viktig at det fortsatt er et stort trøkk på videreutdanning. Dette har vært en kampsak for Utdanningsforbundet i mange år. Disse tallene virker også realistiske, sier leder for Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til Dagbladet.

Strengere krav Før sommeren innførte regjeringen strengere kompetansekrav for lærere som underviser i matte, norsk og engelsk. Disse gjelder også lærere som allerede er utdannet og jobber i skolen i dag, men de får en dispensasjon i ti år framover. Om ti år vil dermed 38 000 lærere mangle kvalifikasjon, ifølge SSBs beregninger.

- Vi har advart sterkt mot denne tilbakevirkende kraften før det er etablert en rett til videreutdanning. Det regjeringen gjør nå er et viktig skritt på veien, men de lærerne som trenger det mest, må komme først i køen. I tillegg må kommunene si ja, sier Lied.

Kunnskapsministeren medgir at de er avhengige av kommunene.

- I vår samlet vi en gjeng Høyre-politikere som ringte rundt til ordførere for å be dem si ja til etter- og videreutdanning for lærerne. Hvis kommunene sier nei, får vi det ikke til, sier Røe Isaksen.

- Viktig for Høyre Han mener imidlertid at strukturen for videreutdanning for lærere er en gavepakke for kommunen, i og med at regjeringen dekker 75 prosent av kostnadene for utdanning i matte og naturfag, 60 prosent i de andre fagene.

Statsminister Erna Solberg mener alle skoleløftene er like viktige, fordi de henger sammen. Hun sier skolepolitikk er en av de viktigste valgkampsakene for Høyre.

- Det er kommunene og fylkeskommunene som er ansvarlige for utdanningen i Norge. Alle ideene vi rikspolitikere får, skal virkeliggjøres av lokalpolitikerne, sier hun.