Lover aksjoner mot Greenpeace

Til sommeren legger Greenpeace ut på sin turné langs norskekysten. Kystens mann, Steinar Bastesen, tror det er på tide med aksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lanserte Greenpeace sommerens program i Ålesund. Organisasjonen har planer om å besøke 15 havner langs kysten for å informere om sine synspunkter mot norsk hvalfangst.

- Tida er moden for en fredeligere linje. Vi ønsker å komme i dialog med folk. Nå bør det bli er slutt på den aggressive omgangsformen vi har hatt med hverandre, sier Greenpeaces aksjonsleder Frode Pleym til Dagbladet, og sikter til 12. juli 1999, da kapteinen på hvalfangstskipet Kato skjøt med rifleskudd mot Greenpeace-aktivister.

Men lederen av Kystpartiet, stortingsrepresentant Steinar Bastesen, er ikke imponert. Han mener at han i en Greenpeace-rapport fra 24. juni 1996 blir omtalt som drapsmann. Og aksjonsleder Pleym er ikke villig til å trekke tilbake drapsbeskyldningene.

- Gjort er gjort og spist er spist. Jeg vil ikke kommentere noe som sto på trykk for mange år siden, sier Pleym.

- Greenpeaces nye linje begynner ikke bra. Jeg kan love at kystens befolkning vil reagere på Greenpeaces nye utspill. Disse tullingene burde forbigås i stillhet, sier Bastesen.

Han oppfordrer hvalfangere og alle andre Greenpeace-motstandere til å aksjonere ved å vise Greenpeace ryggen når de legger til i havna.

- Greenpeaces nye linje er en løgnkampanje som burde vekke avsky. Jeg håper hvert fall at folk ikke gir dem noen penger, legger Bastesen til.

Aksjonsleder Pleym sier Greenpeace er innstilt på at det skal bli tøft:

- Holdningene mot oss baserer seg på fordommer. Vi ønsker bare å opptre mindre provokativt, og vi har nok selvironi til å tåle en støyt.

AKSJONSLEDER: Frode Pleym i Greenpeace (t.h.) ønsker dialog med kystbefolkningen...
... mens Steinar Bastesen lover å møte Greenpeace med aksjoner.
FORBEREDER SEG: Greenpeace presenterte sitt sommerprogram i Ålesund i dag.