Lover åpenhet om atomindustrien

Det kommer helt nye toner fra den nye iranske presidenten Hassan Rouhani. I dag sa han at han vil ha mer åpenhet om landets omstridte atomindustri.

SKAPER JUBEL: Hassan Rouhani skaper entusiasme både i Iran og i utlandet. Her feires han etter helgens valgseier. Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Scanpix
SKAPER JUBEL: Hassan Rouhani skaper entusiasme både i Iran og i utlandet. Her feires han etter helgens valgseier. Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår kjernefysiske industri er fullstendig gjennomsiktig. Men vi er klare til å vise større åpenhet, og gjøre klart for hele verden at Den islamske republikkene Iran jobber fullstendig innenfor rammene av det internasjonale samfunnet, sa Hassan Rouhani på en pressekonferanse.

Konstruktiv til omverdenen Rouhani overrasket de aller fleste da han vant presidentvalget i Iran i første valgomgang på fredag. Han var den eneste moderate blant seks kandidater som alle var godkjent av det prestestyrte «vokterrådet», som må godkjenne kandidatene. I løpet av forrige uke fikk Rouhani støtte fra flere reformatorer, blant annet tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

På pressekonferansen idag sa Rouhani også at han ville ha et konstruktivt forhold til omverdenen. Avtroppende president Mahmoud Ahmadinejad har i sin presidenttid hatt et veldig anstrengt forhold til omverdenen, og søkt konfrontasjon.

Påtroppende president Rouhani er, til tross for presidenttittelen, ikke den mektigste i det iranske makthierarkiet. Der troner Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei (73) i prinsippet til han dør.

- Urettferdige sanksjoner Uttalelsene fra Rouhani er i overenstemmelse med det han lovte i valgkampen. Sanksjonene mot Iran fordi landet har unndratt seg inspeksjon av atomanleggene biter, og hindrer utvikling av den iranske økonomien. USA, EU, og resten av verden frykter at Iran i hemmelighet bruker atomindustrien sin til å utvikle kjernefysiske våpen.

På pressekonferansen sa Rouhani at sanksjonene mot landet er urettferdige. Men løftene om større åpenhet om atomproduksjonen er et forsøk på å komme omverdenen i møte, for å lette sanksjonene.

Valget av Rouhani som president har skapt store og optimistiske overskrifter i vestlige medier, og vestlige politikere har uttalt seg positivt om valget.