Lover at alenemødrene får beholde overgangsstønad

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson mener de dekkes av unntaksregler.

GARANTERER: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson garanterer at alenemødre fortsatt skal få sjansen til å fulleføre utdanningen sin. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GARANTERER: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson garanterer at alenemødre fortsatt skal få sjansen til å fulleføre utdanningen sin. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson garanterer at alle aleneforsørgere kan fortsette å studere, også om de nye forslagene i statsbudsjettet blir vedtatt.
 
Dagbladet skrev tidligere i dag om alenemoren Anne Kristine Lehn som frykter at hun ikke kan fullføre tegnspråkutdanningen hvis regjeringen får det som den vil i 2015-budsjettet. Audun Lysbakken frykter at overgangsstønadsordningen raseres.

Forlenges - Forslaget om å endre overgangsstønaden fra tre år til ett år vil kun gjelde nye tilfeller, og fremdeles vil det for nye aleneforsørgere være mulig å få forlenget perioden med opp til tre år for dem som trenger å skaffe seg kompetanse til å komme i arbeid, sier arbeidsministeren.

- Men hva med alenemødre som trenger mer enn tre år for å bli ferdig med studiene?

- Jeg kan garantere at det vil være muligheter for å få forlenget perioden vi foreslår på ett år med inntil tre år til. Dette gjelder nødvendig utdannelse. Utover dette må aleneforsørgere benytte seg av lånekassen, slik som andre.

For utdanning er unntaket. Alle som ved årsskiftet er inne i ordningen for enslige forsørgere, kan dermed fortsette på dagens vilkår i 2015. Derfor trenger ikke Anne Kristine Lehn og andre i samme situasjon bekymre seg for om de kan fullføre utdanningen sin. Det er nettopp et slikt initiativ som å ta utdanning eller komme i arbeid, som er regjeringens begrunnelse for forslaget om ett år, sier Eriksson.

Også de nye - Hva med alenemødre som ikke er i ordningen nå?

- Det samme vil gjelde for dem. Endringene i overgangsstønaden som foreslås vil gjelde fra nye tilfeller etter 1. januar 2015, men også med nye regler vil det være mulig å forlenge perioden på ett år.

Selvforsørget Frp-statsråden påpeker at personer som tar utdanning fremdeles kan få overgangsstønad i inntil tre år, utover den foreslåtte tidsbegrensningen på ett år.

- Vi ønsker å bidra til at aleneforsørgere skal kunne skaffe seg arbeid og bli selvforsørget, sier Eriksson. 

- Regjeringens mål er at en kortere periode skal understreke at overgangsstønaden ikke er en varig inntektsløsning for enslige forsørgere, men et middel som gir enslige mødre og fedre tid til å forberede seg på å forsørge seg ved egen inntekt i fremtiden.

Disse vil nå få et år på å orientere seg på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og sosialministeren.

Tar feil Eriksson mener SV-leder Audun Lysbakken tar feil når han kaller det nye forslaget for fattigdomsfelle.

- Nei, det er et godt grep, der vi ivaretar de som har syke barn, eller som trenger utdanning. Ved å kutte fra tre til ett år hjelper vi folk raskere tilbake til arbeidslivet, sier han.

VAR KRITISK: Student Anne Kristine Lehn (28) frykter hun ikke kan fullføre utdanningen sin på grunn av kutt i overgangsstønaden. Foto: Bjørn Langsem
VAR KRITISK: Student Anne Kristine Lehn (28) frykter hun ikke kan fullføre utdanningen sin på grunn av kutt i overgangsstønaden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer