Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover at de skal løse et av «verdens største mysterier»

Danske forskere skal jakte på «Nessie».

MYTEN: Det kjente bildet «Surgeon's Photography», som angivelig viser et monster i innsjøen «Loch Ness» er over 80 år gammelt. Foto: Scanpix
MYTEN: Det kjente bildet «Surgeon's Photography», som angivelig viser et monster i innsjøen «Loch Ness» er over 80 år gammelt. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et team av forskere med deltakelse fra Naturhistorisk Museum i København lover nå at de skal løse mysteriet om Loch Ness-monsteret, kjent som «Nessie», skriver Forskning.no.

hjemmesiden til forskningsgruppen lover de at de skal løse et av «verdens største mysterier». Forskningsgruppen kaller seg Loch Ness Hunters.

Lederen av prosjektet, Neil Gemmel, som er professor ved University of Otago, New Zealand, har uttalt til nyhetsbyrået AP at det er usannsynlig at de vil finne et monster, men at de vil teste det.

Prosjektet møter imidlertid kritikk fra Alessandro Palci, som forsker på reptiler ved Flinders University i Australia.

- Bortkastet tid og penger

Til videnskap.dk har Palci uttalt at han synes prosjektet er latterlig og at forskerne verken kan bevise eller avvise at Loch Ness-uhyret finnes ved å analysere DNA fra innsjøen.

- Det er bortkastet tid og penger. Hvis vi forestiller oss at de finner DNA fra et forhistorisk vesen- hva skal de sammenligne det med? spør han.

Ifølge Palci finnes det nemlig ingen database som har DNA fra plesiosaurer.

Plesiosaurer er, ifølge Store norske leksikon, en utdødd krypdyrslekt av typen svaneøgler som blant annet har levd på Svalbard i juratiden og i kritt-tiden.

Beskrivelsen av plesiosaurens utseende er ikke ulikt det kjente bildet «Surgeon's Photography», som angivelig skal ha blitt tatt av Loch Ness-monsteret «Nessie» for over 80-år siden.

Bildet ble for mange et endelig bevis på at «Nessie» bodde på dypet av innsjøen, helt til det 60 år senere ble avslørt at det ikke var ekte.

Det var storviltjeger og skuespiller Marmaduke Wetherell som påtok seg æren for å ha tatt bildet som blir sett på som et av de mest kjente, forfalskede bildene av monsteret.

Medieyndlingen «Nessie»

Det dukker stadig opp nye bilder og filmer som visstnok skal bevise sjøuhyrets eksistens.

Forskere og eksperter avkrefter funnene like ofte.

Helt siden 1933 har blant annet journalister, geologer og fiskere lagt ut på ekspedisjon til den skotske innsjøen etter at et ektepar fortalte at de så et enormt dyr som snodde seg langs sjøens overflate.

Avisa Inverness Courier brukte ordet monster om skapningen. Flere medier plukket opp historien. London-aviser og radiostasjoner sendte korrespondenter til Skottland, og interessen vokste. Medieyndlingen «Nessie» var født.

Vil bruke DNA-analyser

Forskerne vil kartlegge det biologiske livet i Loch Ness ved å hente vannprøver fra sjøen som har DNA-spor fra dyr og planter.

Ekspedisjonen er blitt markedsført som en jakten på myteomspunnede «Nessie», men ifølge en av de danske forskerne, professor Tom Gilbert, handler prosjektet først og fremst om å kartlegge det biologiske livet i Loch Ness, som er den største ferskvannssjøen i Storbritannia.

- Kanskje vi finner en biologisk forklaring på myten. Kanskje det har vært en stør i sjøen, men det er ikke formålet, sier han.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 13.11.2014 GÅR VERDEN RUNDT: 53 år gamle Richard Collis filmet forrige uke denne videoen ved Loch Ness. Lykkejegerne gir ikke opp jakten på «Nessie», men marinbiolog mener opptaket nok heller ikke denne gangen viser en sjørorm. Video: Mirror/Bulls Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media