SpaceX, Tesla:

Lover at Teslaen skal sveve i rommet i en milliard år. Forskere tviler

- Vil smuldre opp.

PÅ LANGTUR: Elon Musks Tesla Roadster er på vei ut i evigheten. Men eksperter tviler på at bilen vil motstå kreftene den møter i verdensrommet. Video: SpaceX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Akkurat nå er gründer og milliardær Elon Musks personlige 2008-modell Tesla Roadster på vei ut mot sin bane rundt sola, etter den (stort sett) vellykkede oppskytingen av bæreraketten Falcon Heavy tirsdag.

Musk har lovet at den knallrøde bilen, med «sjåføren» Starman, skal sveve rundt i rommet i over en milliard år - men flere forskere stiller seg tvilende til påstanden.

- Den har kommet i litt feil bane, slik at den driver mot asteroidebeltet [mellom Mars og Jupiter]. Det gjør den utsatt for å slites i stykker av grus og småstein, sier Pål Brekke, forsker ved Norsk Romsenter, til Dagbladet.

Flass

Skulle elbilen gå klar av de verste rompartiklene, er den fremdeles utsatt for elementene der ute i rommet, hvor den ikke er beskyttet av jordas atmosfære og magnetfelt.

- Ultrafiolette stråler og røntgenstråler kan få malingen til å flasse, jamfør hvordan maskinene som står igjen på månen har falmet. Og delene som ikke er av metall, som dekkene, smuldrer nok opp, sier Brekke - men presiserer:

- Med mindre bilen krasjer, kan metalldelene eksistere intakt i millioner av år - bare se på Voyager 1 og 2 [amerikanske romsonder skutt opp på 70-tallet]. De er nå langt utenfor vårt solsystem og fungerer fremdeles, sier romforskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer