Høyre-saken:

Lover at Tonning Riise skal få svare for seg senere

Høyre jobber opp mot varslere for å finne ut hva de kan fortelle motparten.

I DIALOG MED POLITI: Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset (t.v.) i samtale med pressesjef Peder Weidemann Egseth etter pressekonferanse om varsler-saken i Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I DIALOG MED POLITI: Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset (t.v.) i samtale med pressesjef Peder Weidemann Egseth etter pressekonferanse om varsler-saken i Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har Høyre måttet tåle krass kritikk - deriblant fra jurister - fordi Kristian Tonning Riise ikke har fått innsyn i varslene mot seg selv

- Det er en trussel mot hans rettssikkerhet dersom Høyre lar varslene få konsekvenser for hans verv eller posisjon i partiet, uten at han får innsyn varslersakene og mulighet til å uttale seg, sa tidligere politimester Rune Bård Hansen til NRK i går.

Nå går Høyre flere runder med varslerne for å få klarhet i hva de kan fortelle Tonning Riise og andre personer det er kommet inn varsler om.

I flere tilfeller har varslerne nemlig blitt lovt en slags anonymitet av partiet, som gjør det vanskelig å gi motparten innsyn i sakene.

- Vi jobber nå opp mot varslerne for å få klarlagt hvor mye vi kan si og hvor konkret vi kan konfrontere dem de varsler om. Det tar litt tid, men vi ser at noen blir mer åpne for det når de har fått tenkt seg om. Når de har fått snakka litt med oss, en psykolog eller en jurist, skjer det noen ting, og det er bra, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset i Høyre til Dagbladet.

Han understreker at partiet helst skulle sett at de kunne vært åpne om varslene med alle de involverte, men forsvarer vurderingen.

- I utgangspunktet oppfordret vi alle å komme åpent med varsler på en sånn måte at vi kunne gå videre med dem det er varslet mot med et navn og en konkret historie, men vi har også en åpning for at folk skal kunne komme til oss med sin historie i fortrolighet. Det synes noen at er helt på trynet, men vi mener er helt nødvendig for å få saker på bordet, sier Aarset.

Han understreker nå at dem det er varslet mot vil bli gitt mulighet til å svare - men på varslernes premisser.

- I hvilken grad har Tonning Riise blitt konfrontert med varslene som har kommet inn, og fått anledning til å svare for seg?

- Hvis de som har varslet mot ham vil være anonyme, vil ikke vi utlevere det til han, men vi skal gå så langt vi kan i å gi ham info uten å bryte lovnaden vår til varsleren, sier generalsekretæren, som understreker at den tidligere Unge Høyre-lederen kommer til å bli kalt inn for å redegjøre for saken.

- Får komme til en arena

- Han skal få anledning til å komme til en arena i partiet og svare og gi sin historie og sin versjon, men det har ikke bråhast. Prioriteringa vår nå har vært varslerne, oversikt over deres saker, og å få en forståelse av hvordan vi har svikta i partiet. Det å diskutere hans politiske framtid, kommer vi tilbake til, og det skal også skje i samråd med hans fylkeslag. Det er ikke det viktigste nå.

Søndag ble det opplyst at partiet har fått 21 varsler, hvorav ti omfatter Kristian Tonning Riise.

Totalt skal det være varslet mot tolv personer.

Det er både personer i Unge Høyre og fra Høyre, men et flertall av sakene skal være fra ungdomspartiet.

Aarset sier det har vært viktig å senke terskelen for varslerne, og understreker at flere av varslerne er uerfarne ungdommer som det tas ekstra hensyn til.

- Dere kommer ikke til å gi ut informasjon gitt i fortrolighet til dere videre til dem det er varslet mot?

- Nei, men dersom politiet tar kontakt med oss og ber om informasjon, er vi nødt til å samarbeide, sier Aarset.

- Har ikke noe valg

Det innebærer at partiet vil gi ut informasjon om varslersaker til politiet dersom de ber om det:

Det har fått enkelte varslere til å reagere - deriblant advokat Ellen Holager Andenæs som representerer den nå 20 år gamle jenta hvis varsel allerede er blitt en politisak.

Hun har nemlig ikke selv ønsket å anmelde hendelsen fra 2014, som politiet nå undersøker mot hennes vilje etter oppfordring fra statsadvokaten.

- Min klient synes ikke det er greit at Høyre gir opplysninger i hennes sak til politiet, sier advokat Andenæs til Aftenposten i dag.

Generalsekretær John-Ragnar Aarset skjønner at enkelte kan reagere, men mener partiet er nødt til å samarbeide med politiet.

-Jeg skjønner at det er leit for dem som vi i utgangspunktet har lovt fortrolighet, men når politiet kommer har vi ikke noe valg. I ytterste konsekvens kan de ta beslag fysisk i det vi har, og vårt utgangspunkt er at vi samarbeider når de ber om informasjon, sier generalsekretæren til Dagbladet.

Det har fått enkelte varslere til å reagere - deriblant den nå 20 år gamle jenta hvis varsel allerede er blitt en politisak.

Hun har nemlig ikke selv ønsket å anmelde hendelsen fra 2014, som politiet nå undersøker mot hennes vilje etter oppfordring fra statsadvokaten.

Kommenterer ikke dialogen

Han er ellers sparsom med å kommentere dialogen med politiet, som nå er i gang med å undersøke om det er grunnlag for etterforskning av ett av varslene mot Tonning Riise.

- Er det saker i porteføljen av varsler som har kommet inn til Høyre, hvor dere har oppfordret varsleren til å anmelde til politiet?

- Vi gjør ikke slike vurderinger, men anbefaler at de takker ja til jurist, og det har skjedd i flere saker, sa generalsekretær John-Ragnar Aarset da Dagbladet snakket med ham torsdag ettermiddag.

Kristian Tonning Riise representereres nå av advokat Finn Krokeide, som ikke ønsker å kommentere saken.

Han synes det er problematisk at Tonning Riise ikke får innsyn i varsler mot seg selv.

I det konkrete varselet som politiet nå undersøker, har den unge Høyre-politikeren vært tydelig på at han ikke kjenner seg igjen i medienes framstilling av saken.

- Tonning Riise er sykmeldt og har ikke mulighet til å kommunisere. Vi har som kjent ikke fått innsyn i sakene, så da er det ikke ønskelig å kommentere, sier Krokeide.