Lover at USA vil slutte å bruke tortur

Påtroppende CIA-sjef vil stanse det han mener var høyst særskildte metoder under Bush-regimet.

SLUTT: Demonstranter demonstrerer vanntortur, eller såkalt waterboarding", utenfor det amerikanske justisdepartementet i 2007. Nå lover den nye CIA-sjefen at det er slutt på fangetortur.
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
SLUTT: Demonstranter demonstrerer vanntortur, eller såkalt waterboarding", utenfor det amerikanske justisdepartementet i 2007. Nå lover den nye CIA-sjefen at det er slutt på fangetortur. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA vil ikke lenger sende terrormistenkte fanger til andre land for å utsette dem for tortur. Det lover mannen som er utpekt til å overta som sjef for CIA.

Leon Panetta kom torsdag svært nær en innrømmelse av at denne metoden faktisk ble brukt i årene da George W. Bush var president.

- Jeg har ikke noe bevis for det. Jeg har ikke sett på informasjon innad i CIA for å avgjøre om det skjedde eller ikke. Men alle indikasjoner tyder på at vi brukte «extraordinary rendition» for dette formålet, sa Panetta, som er president Barack Obamas kandidat til jobben som CIA-sjef.

- Visse teknikker

«Extraordinary rendition» er det så godt som uoversettelige navnet på en av amerikansk etterretnings mest kontroversielle metoder i senere år. Panettas egen beskrivelse under høringen i Senatet i forbindelse med skiftet av CIA-leder lyder slik:

- Jeg mistenker at det er dette som har skjedd. At vi sendte mennesker til andre land, hvor vi visste de ville bruke visse teknikker som var i strid med våre egne standarder, for å få informasjon fra dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer