SLUTT: Demonstranter demonstrerer vanntortur, eller såkalt waterboarding", utenfor det amerikanske justisdepartementet i 2007. Nå lover den nye CIA-sjefen at det er slutt på fangetortur.
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
SLUTT: Demonstranter demonstrerer vanntortur, eller såkalt waterboarding", utenfor det amerikanske justisdepartementet i 2007. Nå lover den nye CIA-sjefen at det er slutt på fangetortur. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIXVis mer

Lover at USA vil slutte å bruke tortur

Påtroppende CIA-sjef vil stanse det han mener var høyst særskildte metoder under Bush-regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil ikke lenger sende terrormistenkte fanger til andre land for å utsette dem for tortur. Det lover mannen som er utpekt til å overta som sjef for CIA.

Leon Panetta kom torsdag svært nær en innrømmelse av at denne metoden faktisk ble brukt i årene da George W. Bush var president.

- Jeg har ikke noe bevis for det. Jeg har ikke sett på informasjon innad i CIA for å avgjøre om det skjedde eller ikke. Men alle indikasjoner tyder på at vi brukte «extraordinary rendition» for dette formålet, sa Panetta, som er president Barack Obamas kandidat til jobben som CIA-sjef.

- Visse teknikker

«Extraordinary rendition» er det så godt som uoversettelige navnet på en av amerikansk etterretnings mest kontroversielle metoder i senere år. Panettas egen beskrivelse under høringen i Senatet i forbindelse med skiftet av CIA-leder lyder slik:

- Jeg mistenker at det er dette som har skjedd. At vi sendte mennesker til andre land, hvor vi visste de ville bruke visse teknikker som var i strid med våre egne standarder, for å få informasjon fra dem.

Panetta understreket at USAs regjering ikke lenger vil praktisere denne formen for avhør, etter ordre fra president Obama.

Videre sa Panetta at han anser såkalt simulert drukning, eller «waterboarding», for å være tortur.

Hans forgjenger som leder for etterretningsorganisasjonen CIA, Michael Hayden, har tidligere innrømmet at tre terrormistenkte fanger er blitt utsatt for simulert drukning mens de har vært i amerikansk fangenskap.

Etterforskning

Siden Obama mener amerikanske sikkerhetsstyrker og etterretningsagenter har benyttet uakseptable metoder, er det blitt stilt spørsmål om hvorvidt enkelte forhørsledere og etterretningsfolk bør straffeforfølges.

Panetta gjør det klart at CIA-ansatte som har brukt tøffe avhørsmetoder som de trodde var lovlige, ikke vil bli etterforsket.

- Men hvis det var noen som med overlegg begikk handlinger som gikk lenger enn standardene de fikk presentert, så bør det åpenbart tas ut tiltale i disse begrensede tilfellene, mener Panetta.

(NTB)