LAR VÅPNENE TALE: Lederen for de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina, Alexander Zakharsjenko, poserer med knelende ukrainske krigsfanger på stedet der 13 busspassasjerer ble drept i Donetsk i går. AFP PHOTO/ ALEKSANDER GAYUK Scanpix
LAR VÅPNENE TALE: Lederen for de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina, Alexander Zakharsjenko, poserer med knelende ukrainske krigsfanger på stedet der 13 busspassasjerer ble drept i Donetsk i går. AFP PHOTO/ ALEKSANDER GAYUK ScanpixVis mer

Lover bare enda mer krig og avviser våpenhvile

Vil de pro-russiske opprørerne starte en ny militær offensiv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var i et møte med studenter i Donetsk i formiddag Aleksandr Zakharsjenko tilsyneletende lukket døra for videre samtaler om stans av krigføringen i Øst- Ukraina. Det kan bety at vi nå står foran en ny pro-russisk militær offensiv, etter at den ukrainske regjeringen i forrige uke sa at 700 nye russiske soldater hadde krysset grensa.

FN fordømmer - Vi vil avansere til grensene for Donetsk fylke. Fra vår side vil det ikke bli noe mer snakk om våpenhvile, sa Zakharsjenko ifølge nyhetsbyrået Interfax. Opprørerne kontrollerer omtrent halvparten av fylkene Donetsk og Lugansk. Det har de siste to ukere vært harde kamper ved flyplassen i Donetsk, som opprørerne sier de nå kontrollerer.

I går ble en buss truffet av en granat i morgenrushet i Donetsk og 13 mennesker ble drept og 20 skadet. Det skjedde langt fra der kampene pågår. Partene skylder på hverandre, og FNs sikkerhetsråd fordømte i natt angrepet på sivile, og forlangte uavhengig gransking. Mer - antakeligvis mye mer - enn 4 800 mennesker er drept i Øst-Ukraina siden pro-russiske separatister ledet av pensjonerte russiske offiserer startet å okkupere offentlige byggninger i Donetsk i april i fjor.

- Likvidere trusselen Zakharsjenks uttalelser i formiddag er ganske klare. De kommer etter uker med forsøk på å få til en våpenhvile, der den tyske og franske regjeringen har vært aktive. Den russiske presidenten Vladimir Putin sendte i forrige uke et brev til sin ukrainske kollega Petro Porosjenko med det han kalte en fredaplan. Porosjenko sa nei til forslaget, og begrunnet det med at det ville fryse den fronten som nå eksisterer, og være i strid med avtalen fra Minsk i september i fjor, som blant annet forutsetter sikring av grensa mot Russland, som nå er åpen som ei låvedør.

Den ukrainske regjeringe sa i helga at 700 russiske slodater, sammen med en rekke stridsvogner, krysset grensa, og fikk støtte for sine påstander av blant annet NATO. Men også dette blir kategorisk avvist på russisk side.

Zakharsjenko sier at han ikke lenger ser etter kompromisser med den ukrainske regjeringen, som har satt hæren, og spesielavdelinger med det som ofte er politisk motiverte nasjonalister, inn i kampen mot de pro-russiske opprørerne. Som Zakharsjenko selv oppsummerte situasjonen i formddag:

- Hvis jeg ser en trussel fra den andre siden, vil vi likvidere den.