Strømkrisa

Lover billigere drivstoff nå

Ap-leder Jonas Gahr Støre avslører overfor Dagbladet at regjeringen hans kommer til å redusere drivstoffavgiftene i neste års statsbudsjett. Statsministeren sier at han er bekymret for de økende strømprisene.

BLEMME: Det er ikke alltid så lett å tre inn i rollen som statsminister. Video: Stortinget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høye strømpriser og økte matvarepriser gjør det nødvendig med en krisepakke til den vanlige mannen i gata, fortalte Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortinget i dag.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte samtidig til sin første spørretime som regjeringens leder, og begynte med å omtale Erna Solberg som «statsminister» - til stor latter fra stortingssalen.

Støre pekte videre på regjeringens økte bostøtte som et grep han har tatt for å bistå vanlige folk i møte med stadig høyere strømpriser.

Billigere drivstoff

Overfor Dagbladet, etter spørretimen, lover Ap-lederen grep når den ferske regjeringen legger frem sine endringer til statsbudsjettet 8. november.

Da skal drivstoffavgiftene ned, ifølge Støre.

- Vi vil også ha en politikk som kutter avgifter som treffer vanlige folk. Både når det gjelder avgifter på drivstoff og strøm, vil vi se på dette i vårt tilleggsbudsjett, sier Støre til Dagbladet i Vandrehallen.

- Du lover at det kommer tiltak 8. november som hjelper folk som nå får mange tusenlapper ekstra i strømregning?

- Det er vårt mål, svarer statsministeren.

Bekymret for krisa

Støre uttrykker samtidig stor bekymring for de høye strømregningene mange nordmenn går i møte.

- Dette er et internasjonalt og norsk fenomen. I mange land er det høye energipriser, det går utover vanlige folk, særlig de mest utsatte. Det er voksende matvarepriser og råvarepriser på mange områder. Historisk vet vi at den type kraftige prisøkninger kan utløse politiske og sosiale konflikter, sier Støre til Dagbladet.

Han legger til:

- Så vil vi styrke kommunenes økonomi så de kan gi gode velferdstjenester, derfor vil vi ha billigere barnehage og SFO - for å nevne noe. Og så har vi tiltak Stortinget vedtok forrige uke, som regjeringen fulgte opp dagen etter, med økning av bostøtten som treffer de mest sårbare og med en kommuneøkonomi som vi legger opp til, kan den suppleres med sosialhjelp, legger Støre.

Frp: Hva mener du?

Roy Steffensen (Frp) i finanskomiteen sender et bilde til Dagbladet fra Rogaland i dag med bensinpris over 20 kroner.

Han lurer nå på hva Støre legger i reduksjon.

- Det er bra Støre lover lavere drivstoffavgift, men jeg vil minne om at Erna Solberg har foreslått økning på henholdsvis 41 og 47 øre for 2022 på bensin og diesel, sier Steffensen til Dagbladet.

- Betyr lovnaden fra Støre at avgiften skal ned fra dagens nivå, eller at den skal ned fra Erna Solberg sitt foreslåtte 2022-nivå? spør Steffensen.

Frp-politikeren påpeker at Støre kan redusere avgiftene fra Erna Solbergs forslag, men at avgiftene likevel øker.

- For bilistene vil da selv en reduksjon bli en økning. Frp forventer at når Støre sier at avgiftene skal ned, så er det utover de 41 og 47 ørene Solberg har foreslått, sier Steffensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer