Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover bråk

Høyre vil ikke godta en eneste krone i skatteøkning i høstens statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Petersen sier at Høyres minimumskrav for et budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet er at skattene ikke øker, uansett hvordan skatteøkningen er innrettet og hvem den er rettet mot.

- En krone i skatteøkning betyr at regjeringen kan glemme alt samarbeid med Høyre.

Partileder Petersen slår dermed fast at Jens Stoltenbergs gjentatte varsel om å øke skattene for landets rikeste, vil føre til at regjeringen bare har sentrumspartiene som mulige støttespillere for å få høstens statsbudsjett gjennom i Stortinget.

Ultimatum

Dermed gjentar «Tøffe-Jan» sitt nullskattultimatum fra 1998, som gjorde at Høyre ble budsjettvinner i samarbeid med regjeringen Bondevik.

- Vi må følge trenden fra andre land. Sosialdemokratiske regjeringer i Sverige og Tyskland har nylig slått til med kraftige skattelettelser og følger opp en global trend. Norge kan ikke gå mot strømmen, særlig fordi vi har et høyere skattetrykk enn EU-landene.

Bevis

Selv om ingenting konkret foreligger ennå, blir Stoltenbergs gjentatte varsel om «en mer rettferdig fordeling» tatt som bevis for en planlagt skatteskjerpelse mot de rikeste. De fleste antar at regjeringen vil foreslå skatt også på aksjeutbytte hos aksjonærene.

- Uansett hva Stoltenberg finner på, vil Høyre si et absolutt nei, sier Petersen.

- Men folk flest har vel liten sans for at noen få rike blir stadig rikere?

- Det er forståelig retorikk. Men dette dreier seg om realpolitikk og først og fremst om å gi næringslivet og eiere brukbare rammevilkår.

KOMPROMISSLØS: Jan "No Tax" Petersen avviser ethvert samarbeid med Ap, hvis statsbudsjettet inneholder noen form for skatteskjerpelser.