Lover deg titusener

En familie der begge foreldrene tjener mer enn 320 000 kroner og har et barn i barnehage, samt et barn i videregående skole, kan få nesten 30 000 kroner mer å rutte med dersom Ap vinner valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiets feteste valgflesk retter seg direkte inn mot kjernevelgerne i middelklassen, familier med gode inntekter og barn i barnehage eller på videregående skole.

Alle som tjener mer enn 289 000 kroner, som er dagens innslagspunkt for toppskatt, vil få redusert skatt, men du må tjene fra 320 000 og oppover for å få maksimal uttelling. Da kan du nemlig få vel 4000 mer å rutte med.

Dem som tjener mindre enn 320 000 kroner i året får en marginalskatt på 35,8 prosent.

Frir til barnefamiliene

Den gruppen som vil tjene aller mest på Ap's valgopplegg, er småbarnsfamilier med minst ett barn i barnehage.

Partiet vil halvere barnehagesatsene. Det betyr en gevinst på et sted mellom 1000 og 1500 kroner per måned, avhengig av inntekt og bosted. Også her er det de med høyere inntekt som tjener mest på Ap's opplegg.

Partiet lokker i tillegg foreldre med barn i videregående skole med gratis skolebøker. Bokgaven er verdt et sted mellom to og fire tusen kroner per år.

Ap lover også at strømprisen skal reduseres med to øre per kilowatt time, noe som utgjør om lag 400 kroner årlig for en gjennomsnittshusstand.

Er noen i husstanden organisert i en fagforeningen kan også det bety kroner på bok. Ap vil heve fradragsgrensen for fagforeningskontigenten fra 900 til 1800 kroner - noe som utgjør 252 kroner.

Alderspensjonister og uføretrygdede vil får også en liten bit av Ap's valgflesk. Disse gruppene vil spare opp til 1450 kroner per år ved at egenandelen for medisiner på blå resept fjernes.

Ap's valgløfter

Endring i toppskatten:
Du sparer inntil 4100, -
(Innslaget for toppskatt endres fra 289 000 til 320 000 kr. Alle som tjener over 289 vil få skattelette)

Billigere barnehage:
Du sparer inntil 15 000, -
(Pr. år pr. barn i barnehage)

Gratis skolebøker:
Du sparer inntil 4100, -
(Pr. barn i videregående skole)

Reduksjon i el avgiften
Du sparer 400, -
(Ved forbruk på 20 000 kwh.)

SUM: 27 600, -
(Dersom begge foreldre tjener over 320 000, har et barn i barnehage og et barn på videregående skole)

SUM: 86 000, -
(Dersom barna er ute av redet og begge tjener over 320 000)

SUM: 4500, -
(Enslig mor som tjener over 320 000)

Kakselettelser

Ap har heller ikke helt glemt de aller rikeste i årets valgkamp. Før helga ble det klart at finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sørget for at norske og utenlandske aksjer skal likebehandles.

Det betyr at nordmenn som har store beløp plassert i ikkebørsnoterte utenlandske selskaper totalt får om lag 20 millioner kroner i skattelette.

Opplegget er skreddersydd Rimi-Hagen, Tobakks-Andresen og andre investorer med interesser i utlandet.

Samlet koster Ap's tilbud til velgerne om lag 10 milliarder kroner per år de neste fire åra. Og da er ikke satsingen på skole regnet med.

Seinere denne måneden legger kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske fram sin skryteliste. Også her er det snakk om milliardkostnader.

Kan komme med mer

- Det er 10 milliarder kroner til dem som trenger det mest, sa statsminister Jens Stoltenberg da han la fram Ap's valgopplegg i går formiddag. Han la til at regjeringen nok ville finne rom til ytterligere lettelser i neste periode.

Ifølge Stoltenberg er Ap's valgløfter godt innenfor rammen av hva norsk økonomi tåler - uten at det går på renta løs.

- Dette skal finansieres uten at det kuttes i noe annet. Det kan finansieres ved hjelp av den forventede veksten i norsk økonomi og ved at vi tar i bruk avkastningen av oljefondet.

- Forslagene er veldig ansvarlige i motsetning til det som slenges ut av andre partier, sa Stoltenberg.

TAR DET KULI: - Dette er 10 milliarder til dem som trenger det mest, sa statsminister Jens Stoltenberg da han la fra Ap's valgopplegg i går formiddag. Pensjonistene ble foreløpig bare lovet gratis medisin.