VIKTIG TALE: Mustafa Abdul-Jalil talte i går kveld på Martyr-plassen i Tripoli i Libya. Foto: AP
VIKTIG TALE: Mustafa Abdul-Jalil talte i går kveld på Martyr-plassen i Tripoli i Libya. Foto: APVis mer

Lover demokrati fra Kadhafis talerstol

Den politiske lederen for den libyske revolusjonen, Mustafa Abdul-Jalil, lover demokrati og borgerlige rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i går kveld Mustafa Abdul-Jalil talte på Martyr-plassen i Tripoli, det samme steder der Kadhafi pleide å mobilisere sine tilhengere.

Det er den samme plassen der Kadhafi holdt noen av sine mest hysteriske appeller mens han ennå hadde kontrollen over den libyske hovedstaden.

17. mai, år én - Ingen hevn, ingen som tar ting i sine egne hender, og ingen undertrykkelse. Jeg håper at revolusjonen ikke vil snuble på grunn av slike ting, sa Abdul-Jalil til tusenvis av tilhørere.

Tilhørerne ropte entusiastiske slagord, som dette.

- Hold hodet høyt. Du er en fri libyer.

Rundt plassen eksploderte det i fyrverkeri, mens folk gråt åpenlyst. Det var 17. mai, år én, i Tripoli i går.

Abdul-Jalil benyttet anledningen til å tale direkte til folket for å legge premissene for et system som er moderat islamsk, og overbevisende demokratisk, omtrent slik FN og NATO også vil ha det.

- Vi vil bygge  en stat basert på loven, en stat basert på velstand, en stat som vil ha islamsk sharia-lov som grunnlag for sin lovgiving, sa Abdul-Jalil.

Strid med militære Men Abdul-Jalil er ikke bare ukontroversiell som det nye Libyas leder. Han var justisminister i Kadhafis regjering, men en av de første «store» fra Kadhafis maktapparat som hoppet av til opposisjonen da demonstrasjonene mot Kadhafi begynte i februar/mars i år. Dette har fått flere av de militære lederne til å stille spørsmålstegn om Abdul-Jalils legitimitet.

Tidligere på dagen mandag krevde overgangsrådet, som ledes av Abdul-Jalil, at en midlertidig administrasjon skal være på plass i løpet av 10 dager. Nestlederen i overgangsrådet, Mahmoud Jibril, oppfordret alle militære enheter som har sloss mot Kadhafi til å gå inn under overgangsrådets paraply.

Dette er åpenbart et forsøk på å ta kontroll over alle som har bidratt til den libyske revolusjonen, og blir beskrevet som et vendepunkt. Men dette kan også skape konflikter mellom overgangsrådets politiske ledelse, og de militære, som tross dårlig organisering, har sloss med livet som innsats.

- Militærrådet motsetter seg tanken på å innordne seg overgangsrådet, de ser på dette som et forsøk på å kidnappe revolusjonen og svekke deres autoritet, sier Al Jazeeras korrespondent Hashem Shelbarra.

Tegn på splittelse mellom den politiske ledelsen i overgangsrådet, og den militære lederne i militærrådet kan være dårlige nyheter for Libya. I en by som Bani Walid gjør Kadhafis siste tilhengere større motstand enn de nye myndighetene hadde ventet. De venter på at NATOs fly skal gjøre grovjobben for dem, og ødelegge Kadhafi-tilhengernes tyngre våpen.