Lover et nytt Iran hvis han vinner valget

-  Dette er begynnelsen på en ny bevegelse, sa den erkekonservative Mahoud Ahmadinejad da han stemte i Teheran i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er akkurat det omtrent halvparten av alle iranere frykter mest av alt, en ny sterk islamistisk revolusjonær bevegelse.

Millioner av velgere strømmet til valgurnene i Iran i går. Landet er dypt splittet mellom en islamistisk revolusjonær populist, Ahmadinejad, og ex-president Ayatolla Hashemi Rafsanjani, som er de moderates kandidat. Krefter som vil fortsette Irans forsiktige reformer har den siste uka flokket seg om Rafsanjani, av frykt for at Iran skal oppleve mer islamsk revolusjon og terror.

Revolusjonen lever fortsatt i Iran, 26 år etter ayatolla Khomeinis revolusjon i 1979.

Utvidet åpningstid

Innenriksdepartementet bestemte at valglokalene skulle være åpne to timer lengre enn planlagt i går kveld. Men da de skulle stenge klokka 10.30 lokal tid, kunngjorde departementet at valglokalene skulle være oppe ytterligere en halv time.

Grunnen var at det fortsatt var mange velgere som ikke hadde fått stemme. Men det var ingen som i går ville spå hva den store velgeroppslutningen ville bety for utfallet av valget. I arbeiderklassebydelene sør i Teheran rapporterte telegrambyrået AP om lange køer av velgere, som mest sannsynlig ville stemme på Ahmadinejad. Men køene var like lange i byens middelklassestrøk, der folk gikk til valgurnene for å hindre en ny islamsk revolusjon, og sannsynligvis stemte for Rafsanjani. Begge de to kandidatene i dette skjebnevalget for Iran så ut til å mobilisere store velgerskarer. På en meningsmåling hadde de to like stor oppslutning.

Fortapelse og guddom

-  Landet er fortapt hvis de konservative vinner presidentmakten, sa Daryoush Hamadi (30), som stemte for Rafsanjani.

Foto: SCANPIX/AP
Foto: SCANPIX/AP Vis mer

-  Jeg stemmer for Ahmadinejad for Guds skyld, sa Masoud Memarian (17).

-  Hver stemme er en kule i hjertet til USA, sa ayatolla Ahmad Jannati under fredagsbønnen i går.

Han regnes av mange for å være mannen som sier det Ahmadinejad tenker. Og nettopp forholdet til USA er et av valgets viktigste spørsmål på grunn av uranen USA mistenker Iran for å produsere til et atomvåpenprogram.

Uregelmessigheter

Det ble rapportert om uregelmessigheter ved flere valglokaler. Ifølge innenriksdepartementet oppsto uregelmessighetene av at konservative, som medlemmer av revolusjonsgarden, forsøkte å overtale eller presse folk til å stemme på en bestemt kandidat i og ved valglokalene.

-  Uregelmessighetene, særlig i hovedstaden Teheran har vært større enn det man kan kalle tilfeldig, sa Innenriksdepartementets talsmann Jahanbakhsh Khanjani.

Og når revolusjonsgarden påvirker, så er det for å få folk til å stemme på Ahmadinejad.

I første valgomgang for ei uke siden, ble det også rapportert om uregelmessigheter. Men disse rapportene ble ikke tatt alvorlig av Irans virkelige ledere, presteskapet i det sterkt konservative Vokterrådet.