Lover et råere Ap

Arbeiderpartiet skal bli et råere opposisjonsparti og det er ingenting å hente for regjeringspartiene hvis de søker forlik i Stortinget. Til det er avstanden for stor, slår partisekretær Kjersti Stenseng fast.

RÅERE: Partisekretær Kjersti Stenseng lover at Arbeiderpartiet skal bli et råere opposisjonsparti de neste to årene. Denne uka starter arbeidet med å evaluere valget og meisle ut den nye politikken fram til 2021. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RÅERE: Partisekretær Kjersti Stenseng lover at Arbeiderpartiet skal bli et råere opposisjonsparti de neste to årene. Denne uka starter arbeidet med å evaluere valget og meisle ut den nye politikken fram til 2021. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka samles både sentralstyret og landsstyret til Arbeiderpartiet for å starte gjennomgangen av valgresultatet på 24,8 prosent.

Like viktig: Arbeidet med programmet Arbeiderpartiet skal gå til valg på i 2021 – og som skal vedtas på landsmøtet samme år – starter samtidig.

- 24,8 er altfor dårlig for Arbeiderpartiet. Det er ikke et nivå vi er fornøyd med og kan slå oss til ro med. Det ser veldig bra ut i de ti største kommunen, men samtidig er det større koalisjoner der Arbeiderpartiet er mindre. Det betyr mindre makt. Vi har en stor jobb foran oss. Det handler om å bygge tillit og få tilbake de velgerne som mistet tilliten til oss i dette valget, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Arbeiderpartiet beholder makten i de store byene og vinner blant annet Stavanger, nye Stor-Drammen. Går man nedover listen over Norges største kommuner, er det mye Ap-rødt.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer

Et råere Ap

Men Stenseng er klokkeklar på at det ikke er akseptabelt for Ap å være svekket og dermed få mindre gjennomslag og makt. Arbeiderpartiet har aldri gjort det dårligere i et kommunevalg.

- Hva blir det viktigste for Arbeiderpartiet framover?

- Vi skal være et tydelig opposisjonsparti til dagens regjering og presentere løsninger for mindre forskjeller, bedre velferdstjenester, nye arbeidsplasser og reduserte klimagassutslipp. Det er jobben vår de neste to åra. Vise at Ap er et alternativ til dagens regjering, sier Stenseng.

- Det ligger en innrømmelse her av at dere ikke har vært tydelige nok?

- Ja, det gjør det. Derfor vil Ap bli råere og markere enda større motstand mot høyreregjeringens politikk for sentralisering, økte forskjeller og kommersialisering. Det gjør vi best med å snakke om egen politikk og utvikle nye løsninger, sier Stenseng, som gjentar at tiden for forlik med Erna Solberg-regjeringen er forbi:

Distriktskrisen

- Ap ønsket å få til bred enighet om store politikkområder, men vi har sett at vi står for langt unna H- og Frp-regjeringen. Det er for vanskelig å inngå forlik. For eksempel står intensjonen bak politireformen fast, men regjeringen har ikke fulgt opp.

- Politireform, regionreform, det er mye som har distriktsprofil her?

- Mange av områdene har en distriktsprofil, men det handler også om arbeidsliv og de store velferdsoppgavene våre. Ikke minst den store jobben om hvordan vi skal klare å møte klimautfordringene og samtidig bevare og utvikle nye arbeidsplasser. Der skal vi utvikle ny politikk sammen med ungdommene i AUF og fagbevegelsen.

- Får dere AUF og fagbevegelsen til å bli enige om norsk oljepolitikk, tror du?

- Det er ikke slik at industrien ikke er opptatt av å redusere utslipp eller at AUF ikke er opptatt av arbeidsplasser, svarer Stenseng.

Hjemmetap

Stortingsrepresentant Jan Bøhler med sin base i Groruddalen skrev i forrige uke en kronikk i Dagbladet der han etterlyser en grunnleggende debatt etter det dårlige valget om hvem og hva sosialdemokratiet er til for.

Bøhler satte fingeren på det som smerter ham aller mest, Arbeiderpartiet tapte mest der de hører hjemme:

«Sosialdemokratiets adelsmerke har vært vår evne og vilje til å fremme interessene til folk som verken topper statistikkene når det kommer til økonomi eller utdanning. Derfor er det ekstra smertelig når det særlig er i områder med mange slike velgere at Ap har gått mest tilbake ved valget», skrev Bøhler og presenterte seks punkter for hvordan Ap skal vinne velgerne tilbake.

Han får helhjertet støtte av partisekretær Stenseng. For det er ikke de nederst ved bordet som skal ta den største regningen – uansett om det er reformer eller grønt skifte.

- Jeg er enig med Jan Bøhler i alt han skriver. Ap er et parti som må ha brede helhetlige løsninger og være ambisiøse på klima, samtidig som vi må ta på alvor at det ikke er én gruppe som skal rammes hardere enn andre. De som har lavest inntekter kan ikke få den største belastningen. Det er god sosialdemokratisk politikk, sier Stenseng, som innrømmer at valgkampen ikke ble noen god arena for de helhetlige løsningene.

- Vi har hatt en valgkamp der debatten har vært polarisert mellom ytterpunktene, det er ikke en politisk diskusjon Ap tjener på. Vi er opptatt av å ha tjenester nær folk, men samtidig opptatt av reformer. Vi er opptatt av at vi skal stille opp for folk, men også stille krav til dem som mottar hjelp om at de må møte opp på jobb. Det var ikke nødvendigvis det enkleste å nå fram med i valgkampen, sier Stenseng.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer