NY BOK:  Audun Lysbakken presenterte tirsdag sin nye bok Frihet sammen, der han blant annet skriver om framtidas rødgrønne samarbeid.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY BOK: Audun Lysbakken presenterte tirsdag sin nye bok Frihet sammen, der han blant annet skriver om framtidas rødgrønne samarbeid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Lover evig troskap til Jonas

- Vi vil alltid foretrekke Jonas framfor Erna, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag presenterte Audun Lysbakken sin politiske bok «Frihet sammen». I boka skriver han om sine vyer for partiet fram mot stortingsvalget i 2017. Han strekker ut ei hand til Krf og skriver at SV ikke skal stå i veien for et samarbeid på rød-grønn side som også inkluderer Krf.

Taktikk På dagnes presentasjon av boka utdyper han, og garanterer at Jonas Gahr Støre alltid kan regne med hans støtte til å bli statsminister.

- Vi vil alltid foretrekke Jonas framfor Erna, enkelt og greit, sier han.

- Setter du ikke deg selv i en veldig vanskelig forhandlingsposisjon nå?

- Nei, for jeg regner med at Arbeiderpartiet vil ønske seg et stabilt flertall for sin regjering. Det jeg lover er støtte til å skifte regjering, men ikke til å gjennomføre politikken etterpå. Da vil vi stille krav.

Utenkelig Fremskritspartiet er betydelig sterkere, men står likevel i noe av den samme posisjonen på høyresiden i norsk politikk. De har alltid sagt at ingen regjering de ikke selv er en del av kan regne med deres støtte.

- Det er helt utenkelig at SV kan åpne for å støtte Erna, sier Lysbakken.

I boka tar han selvkritikk på at SVs valgløfter har vært for vage og viser til at partiet eksempelvis ville avskaffe fattigdom. Nå vil han ha en debatt i partiet om hvilke konkrete mål SV skal sette seg og hvilke hjertesaker som de skal sette alt inn på å få gjennomslag for.

- Vi skal sørge for regjeringsskifte. Men hvis vi skal gå inn i et formalisert samarbeid med Arbeiderpartiet da må vi også få gjennomslag for de kravene som vi sier er aller viktigst for oss.

- Kan SV sørge for at Støre blir sittende med makta om han åpner opp for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen eller Senja?

- Det er et eksempel på at styrkeforholdet er viktig. Men det skal mye til for at vi ikke kommer i en situasjon der Ap ikke er avhengig av SV for å danne flertall, uansett om vi er store eller små.

Han sier at det dermed vil være i Ap`s egeninteresse å inngå et forpliktende samarbeid med SV. Det kan enten være regjeringsdeltakelse eller en sammarbeidsavtale a la Nydalen-erklæringen til de borgerlige partiene.

- Han vil ikke ha vår støtte i Stortinget fra sak til sak, men det vil han jo være avhengig av om han ønsker å bygge et stabilt flertall og ikke danne en mindretallsregjering som kan bli herjet med fra sak til sak. Da vil han være avhengig av å inngå en avtale. Den erfaringen Ap har er at det er veldig mye bedre å ha en avtale med, for eksempel oss og Senterpartiet, enn å sitte i mindretall og bli herjet med i Stortinget, sier han.