Russland

Lover Finland en overraskelse

Sverige og Finland har formelt levert sine Nato-søknader. Russland truer med å svare med «militær kvalitet».

OVERRASKELSE: Maria Zakharova, talsperson for den russiske utenriksministeren, sier Russland vil gi Finland en overraske i forbindelse med Nato-søknaden. Foto: Russlands utenriksdepartements pressekontor via AP / NTB
OVERRASKELSE: Maria Zakharova, talsperson for den russiske utenriksministeren, sier Russland vil gi Finland en overraske i forbindelse med Nato-søknaden. Foto: Russlands utenriksdepartements pressekontor via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Talsperson for Russlands utenriksminister, Marija Zakharova, sier onsdag at Russlands svar på Finlands medlemskap vil være av militær karakter.

Det melder den russiske statskanalen Ria Novosti.

- Det blir en overraskelse. Selvfølgelig vil avgjørelsen ta hensyn til alle faktorene og kjennetegnene ved Finlands medlemskap i NATO. Ut fra disse parametrene skal det tas en beslutning, men først og fremst blir det selvsagt militært, sier hun.

Tyrkias forventninger

Sverige og Finland leverte formelt sine Nato-søknader til generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag.

Rådgiveren til Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, skal angivelig ha vært i telefonsamtaler med Sverige og Finland om Nato-medlemskap onsdag. Det melder Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået har Nato-land uttalt at Nato-medlemskap for de to landene bare er en mulighet dersom Tyrkias forventninger oppfylles.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Vil ikke si «ja»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjentok mandag at Tyrkia «ikke vil si ja» til Nato-medlemskap for de to nordiske landene.

Samtidig sa han at finske og svenske diplomater ikke trengte å ta seg bryet med å reise til Ankara for å drøfte søknadene om medlemskap.

- Nato-allierte må derfor respektere Tyrkias bekymringer knyttet til medlemskap for Finland og Sverige, mener Erdogan.

Opptak av nye medlemmer må vedtas enstemmig blant alle Natos 30 medlemsland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer