Lover flytur fra Europa til USA for 600 kroner

Bjørn Kjos går høyt ut og lover av Norwegian skal bli luftas konge over Atlanterhavet til sommeren. Det blir fra Edinburgh - og kanskje Irland.

OFFENSIV OVER ATLANTEREN: Bjørn Kjos og Norwegian kommer med et prisløfte som iallefall ikke skotter kommer til å glemme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
OFFENSIV OVER ATLANTEREN: Bjørn Kjos og Norwegian kommer med et prisløfte som iallefall ikke skotter kommer til å glemme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norwegian-sjef Bjørn Kjos flyr høyt i britiske storaviser i romjula og lover at hans selskap i løpet av sommeren skal bli skal bli aller billigst over Atlanterhavet.

600 kroner (56 pund) en vei fra Europa til USA er nyttårspresangen.

Og slikt glemmer iallefall ikke gjerrige skotter så lenge den nye billigruta blir satt opp mellom Edinburgh og «en flyplass» i New York.

Verken du eller prisbevisste briter kan bestille USA-tur under tusenlappen foreløpig. Det er ikke satt noen startdato og heller ikke hvilken av flyplassene rundt New York City det blir. Kjos har så langt bare lovet sommeren 2017.

Og ifølge britiske og danske medier har han også lagt fram litt mer vage planer om billigruter til USA fra byene Shannon og Cork i Irland.

1320 ble 1900 kroner

Norwegian-sjefen lover ikke at ALLE billettene hver vei skal koste 600 kroner. Og flyselskapet tar nok i tillegg de etablerte 500 kronene hver vei hvis du vil spise og ha med stor koffert.

Avisa The Telegraph testet Norwegians nåværende, annonserte bunnpris fra Storbritannia til New York på 125 pund (1320 kroner).

Billigste Norwegian-billett på sparket i jula lå da på 179 pund (1900 kroner) en vei mellom Gatwick i London og Newark-flyplassen.

Og lykkønskninger til Kjos og Norwegian foran sommerens store priskrig over Atlanterhavet kommer fra uventet hold i fagforeningen Parat, der storparten av de norskansatte i selskapet er organisert.

Parat: - Imponerende

Det er mindre enn to år siden de norske pilotene streiket. I vår braket Norwegian og Parat sammen i Asker og Bærum tingrett om mer prinsipielle arbeidslivsspørsmål.

Der blir det ny runde i Borgarting lagmannsrett kommende høst.

- I forhold til våre medlemmer så ønsker vi jo at de skal ha livskraftige arbeidsgivere. Det er enormt imponerende det Norwegian har fått til, selv om noen konflikter kunne vært håndtert med mindre støy. Og strategien for trafikken over Atlanterhavet virker god. Parat ønsker dem lykke til, sier fagforeningens nestleder Vegard Einan til Dagbladet.

Protester i Argentina

Norwegian skal også etablere en rute mellom Europa og Argentina, og er ett av fire utenlandske lavprisselskaper som nettopp har fått tillatelse av regjeringen i det søramerikanske landet til å starte innenriksruter der.

Ifølge NRK Kveldsnytt utløste det en stor demonstrasjon i hovedstaden Buenos Aires tidligere i uka fra ansatte i de etablerte nasjonale selskapene.

De frykter dårligere sikkerhet på grunn av tariffvilkårene hos de nye lavpriskonkurrentene.

- Vi er ikke informert at våre medlemmer og norske ansatte er involvert i slik problemstillinger der, sier Parat-nestleder Vegard Einan.