Lover fred

På tross av harde kamper mellom den makedonske hæren og albanske opprørere i går, lovet begge parter at de vil undertegne fredsavtalen som planlagt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannene i og rundt landsbyene Ljuboten og Ljubanci var synlige fra Skopje etter at den makedonske hæren i helgen iverksatte en av de hittil største offensiver mot UCK geriljaen. Kampene brøt ut da geriljaen angrep en politistasjon i landsbyen Ljubanci fem kilometer fra Skopje.

Både lørdag og søndag raste det kamper i Tetovo området og landsbyen Radusa i nord.

I går var det også kamper i Bojance, 20 kilometer vest for hovedstaden og i Ljuboten 10 kilometer nordøst, sier militære kilder til nyhetsbyrået AFP.

Fredsavtale

På tross av kampene fastholder både den makedonske regjeringen og de albanske opprørerne at de vil undertegne fredsavtalen som planlagt i dag.

Den makedonske regjeringen erklærte våpenhvile kl.19.30 i går kveld for å «gi freden en sjanse».

Diplomater i Skopje sa i går at de tror at fredsavtalen vil bli undertegnet, men at det neppe vil lykkes å overholde avtalen hvis kampene fortsetter. Det er også usikkert om de albanske politiske lederne har full kontroll over geriljastyrkene.

UCKs politiske leder Ali Ahmeti har sagt at geriljaen godtar avtalen, og vil la seg avvæpne, men to av UCKs ledere i felten sa i går til det tyske nyhetsbyrået DPA at de ikke ville levere fra seg våpnene så lenge den makedonske hæren fortsetter offensiven.

Forlanger tiltak

Makedonske myndigheter har stengt veien mellom Tetovo og hovedstaden Skopje, og har forlangt at NATO iverksetter tiltak for å stoppe den påståtte infiltrasjonen av opprørere over grensa fra Kosovo.

I går kom det flere rapporter om kamper i nord nær grensa til Kosovo. EUs utenrikspolitiske koordinator, Javier solana, skal overvæåre undertegnelsen av fredsavtalen i dag, men det er fortsatt uklart om NATOs generalsekretær George Robertson vil komme til Skopje.

- Spørsmålet er åpent, og kan bli stående åpent en stund, sa NATOs ambassadør i Makedonia Hans Jörg Eiff i går.

STORBRANN: Røyken stiger opp fra husene rundt St. Nikola-kirken fra det 14. århundre etter harde kamper mellom makedonske hærstyrker og UCK-geriljaen ved landsbyen Ljuboten i går.