Lover frie valg

Presidenten i Libanon lover at det vil bli holdt frie og ærlige valg. Bakgrunnen er presset fra utlandet samt den anti-syriske opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Emile Lahouds garanti om frie og ærlige valg kom under et møte med en EU-delegasjon, og en dag etter at han utropte pro-syriske Najib Mikati til statsminister.

Libanon kommer stadig under sterkere press fra USA og Europa om å avholde valg før mandatet utløper 31. mai.

– De kommende valgene vil bli en anledning for libanesere til å utrykke sin politiske mening i en fri, ærlig og demokratisk atmosfære, sa Lahoud til EU-delegasjonen.

Han uttalte også at utenlandske valgobservatører gjerne kan være tilstede under valgene.Krisen i Libanon har vedvart siden eks-statsministeren Rafiq Hariri ble drept i februar.

Opposisjonen har anklaget Syria for å stå bak bombeangrepet som drepte den tidligere avgåtte anti-syriske statsministeren Hariri. President Lahoud gjeninnsatte Omar Karami i mars, og målet har siden vært å danne en koalisjonsregjering slik at nye valg kan skrives ut.

Onsdag denne uken trakk han seg, og fredag ble altså Najib Mikati ny statsminister. Han fikk dermed oppdraget med å danne regjering.Den nye regjeringen må lage en ny valglov som deretter skal gjennom parlamentet til godkjenning, før valget kan avholdes.

Koalisjonsregjeringen bør være på plass innen 30. april, slik at det neste valget kan holdes som planlagt før 31. mai, da fireårsperioden til det sittende parlamentet er fullført.

(ANB)