Forsvarer helomvending:

Lover full gass

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) avviste at nye konsesjonsrunder er en del av budsjettforhandlingene med SV, men resultatet tilsa alt annet. Aasland svarer at han gir uttrykk for regjeringens primærsyn.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland er enige om å forlenge strømstøtten for husholdninger med ett år, slik at ordningen gjelder ut mars 2023. Foto: Lise Åserud / NTB
Olje- og energiminister Terje Lien Aasland er enige om å forlenge strømstøtten for husholdninger med ett år, slik at ordningen gjelder ut mars 2023. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

(Dagbladet): Olje- og energiminister Terje Aasland stilte søndag opp i intervju i DN og slo fast at en ny utsettelse av nummererte konsesjonsrunder ikke er en del av budsjettforhandlingene med SV.

Det skapte reaksjoner i SV, etter det Dagbladet kjenner til. For Aaslands uttalelse var slett ikke en oppfatning SV delte, og slik ble heller ikke utfallet.

I budsjettenigheten som ble presentert tirsdag kveld, vant SV fram og fikk avlyst den 26. konsesjonsrunden ut hele regjeringsperioden, altså ut 2025.

Helomvending

På spørsmål fra Dagbladet under budsjettframleggelsen tirsdag, svarte statsminister Jonas Gahr Støre følgende på hva som hadde skjedd siden DN-saken ble publisert søndag:

- Vel, det har gått to dager da.

Dagbladet er kjent med at en avlysning av den 26. konsesjonsrunden har vært på forhandlingsbordet i lang tid og på ingen måte er noe «nytt innfall» på tampen av budsjettforhandlingene.

Også i fjor vant SV fram på det samme punktet, men den gang bare for ett år.

Den store kontrasten i Aaslands signaler og i budsjettenigheten har fått både fagbevegelsen og næringa til å reagere.

Samme dag som budsjettenigheten kom på plass, sto Aasland på Equinors høstkonferanse på Det Norske Teatret i Oslo og snakket om norsk olje- og gassvirksomhet.

- Aasland står foran hele Norges energibransje og irettesetter IEA-sjefen og sier, nei, Norge skal fortsette å lete, lyse ut konsesjoner og produsere energien Europa trenger. Men akkurat når han sier dette kommer resultatet fra forhandlingene med SV. Nå får SV diktere Norges energipolitikk, det var akkurat det vi fryktet skulle skje, sier administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger, Harald Minge, til Dagbladet.

De organiserer 2000 bedrifter, mange av Norges største energiselskaper, og er største forening i Norge.

- Ingen grunn til bekymring

- Jeg gir uttrykk for regjeringens primærsyn, og det er veldig tydelig, sier Aasland til Dagbladet om det som av mange oppfattes som en helomvending i saken.

- Vi ønsker å utvikle aktiviteten på norsk sokkel og gjennom det bruke de mulighetene vi har for det, fortsetter han.

Han viser også til at det under Erna Solberg ikke ble lyst ut en eneste nummerert konsesjon før i 2019 - etter at Solberg hadde sittet i regjering med Frp i seks år.

Aasland mener det ikke er noen grunn til å føle seg lurt eller bekymret over gårsdagens utfall i saken og sier han er glad for budsjettenigheten med SV.

- Det er en del av demokratiet. Vi har fått til en budsjettavtale med SV som jeg er veldig glad for.

Lover full aktivitet

Han understreker også at aktiviteten nå på både sokkelen og verftene er høy, og sier det ikke er noen grunn til å tro at aktiviteten kommer til å dale som følge av avlysningen av konsesjonsrunden.

- Interessen ligger innenfor TFO-ene. Der har jeg vært veldig tydelig. TFO-rundene skal være forutsigbare og bidra til å utvikle norsk sokkel, og tar du alle de forhåndsdefinerte områdene og ser på kartet, er de fleste underlagt slik aktivitet, sier Aasland.

I år var kampen om Wisting-feltet det aller største oljeslaget, men dette ble avlyst da Equinor rett før forhandlingene annonserte at de på grunn av økte kostnader har valgt å utsette beslutningen til 2026.

I forkant av forhandlingene gikk parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, hardt ut i Dagbladet da hun slo fast at det etter Wisting-utsettelsen ikke var noe å hente for SV på olje- og gass-området i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

- Vi kan ikke tillate oss å eksperimentere på dette området nå, sa Arnstad til Dagbladet.

Likevel har det ikke vært noen tvil blant de tre partiene om at SV ville måtte få en oljeseier i forhandlingene.

- Uvanlig

Både Sp og Ap understreket på pressekonferansen tirsdag kveld at å avlyse den 26. konsesjonsrunden var en viktig sak for SV, og at beslutningen er et resultat av et kompromiss mellom regjeringa og SV.

Men «vinglinga» går ikke upåaktet hen fra næringa.

- Vi føler på stor uforutsigbarhet fra regjeringen. Nå sitter næringa med historiske investeringsbeslutninger, både i Aker BP og Equinor, som er industrielle milliardprosjekter. Men hele veien dukker det opp endringer i rammebetingelsene og i premissene. Det er helt uvanlig i norsk politikk at det skapes så mye usikkerhet, sier Minge i Stavanger.

Han legger også til at daværende olje- og energiminister Marte Mjøs Persen ga det samme inntrykket som Aasland gjorde i går under fjorårets høstkonferanse.

- Mjøs Persen ba oss om ikke å frykte permanente avlysninger i fjor. Men nå er det utsatt for resten av perioden. Nedgangen i norsk produksjon vil gå ned dramatisk hvis man stanser utlysningen av konsesjoner. Det er fortsatt store reserver på sokkelen og Europa vil at Norge skal produsere, sier han og avslutter:

- Det er et enormt flertall på Stortinget for å lyse ut nye konsesjoner, men nå er det et miniparti som dikterer dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer