KAMP: — Dette er en kamp for å få ordnede forhold, og den må føres på alle fronter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Krister Sørbø
KAMP: — Dette er en kamp for å få ordnede forhold, og den må føres på alle fronter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Krister SørbøVis mer

Lover full opprydding i renholdsbransejen

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm lover kamp på alle fronter for ordnede forhold i renholdsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har fulgt med i Dagbladets artikler om «skitten vask».

Dagbladet har blant annet omtalt svart vask hos kemneren i Bærum, LO-anklager om sosial dumping på statseide Sem Gjestegård, og renholdsbransjens skyggeside med konkurs, narko og underbetaling.

— Jeg reagerer veldig sterkt på de forholdene dere beskriver, sier Bjurstrøm.

Nå lover hun å rydde opp.

— Helt uakseptabelt Hun er helt enig med LO-leder Roar Flåthen, som kritiserer det offentlige for et prispress som skaper marked for useriøse underleverandører.

— Det er helt uakseptabelt. Jeg må få brakt på det rene hvor stort problemet er i det offentlige, og få snakket med de statsrådene som er ansvarlige for de ulike områdene. Det som er veldig ille, er at seriøse, skikkelige bedrifter blir utkonkurrert, sier hun.

Hun sier dette om at Sem Gjestegård leier estiske stuepiker fra et firma med minstelønn på 40 kroner timen, riktignok etter skatt og dekket kost og losji:

Skal ryddes opp — Jeg kan ikke den saken, men det er helt uakseptabelt at det offentlige har den type ordninger. Det må vi få gjort noe med. Jeg må ta dette opp med de ministerne som er ansvarlige. Her må vi ta et felles løft, sier Bjurstrøm.

Sem Gjestegårds eier Kunnskapsdepartementet opplyser nå til Dagbladet at det skal ryddes opp snarest mulig.

Lover full opprydding i renholdsbransejen

Departementet har sagt nei til LO og NHOs krav om en offentlig godkjenningsordning, og vist til EØS-regelverket.

— Nå vil vi også se på godkjenningsordning og om det er en vei å gå, sier Bjurstrøm, og lover en avklaring i løpet av året.

— Bekymrer meg veldig I en arbeidsmiljømelding som er på trappene, blir renhold «noe av det absolutt viktigste».

— Dette er en kamp for å få ordnede forhold, og den må føres på alle fronter. Vi må se på Arbeidstilsynet, skattemyndighetene, påtalemyndigheten. Alle må dra sammen, for dette gjør noe med det norske samfunnet. Det bekymrer meg veldig, sier Bjurstrøm.
LES HELE SAKEN I DAGBLADET