Lover full oppvask

Justisminister Storberget vil åpne benådningssaker og komme til bunns i legeattest-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Knut Storberget vurderer nå å åpne en rekke benådningssaker i forbindelse med soningsforhold. Han vil også at slike benådninger ikke skal være hemmelige, skriver Dagens Næringsliv.

Solgte legeattester

Avisen avslørte lørdag at psykiater Pål Herlofsen, sjefen for Oslo Militære Legekontor, og psykolog John Sandstrøm har solgt falske legeattester til kriminelle for å gi dem mindre straff. Slike erklæringer skal også ha vært brukt i en benådningssak.

Dagens Næringsliv sendte en journalist til Herlofsen som utgav seg for å være kriminell, og vedkommende fikk kjøpt en falsk legeerklæring til hele 8500 kroner.

- Disse anklagene som kommer frem, er svært alvorlige. Vi er avhengige av at fagfolk er medspillere i så viktige avgjørelser som fattes av både domstoler og justismyndigheter. Sånn sett er dette særdeles alvorlige anklager. Noe som vi må komme til bunns i, sier justisministeren til Dagens Næringsliv.

Denne uken vil departementet vektlegge og drøfte denne omstridte situasjonen. Det er allerede satt i gang undersøkelser der helsemyndighetene, påtalemyndigheten og Forsvaret gjør alt for å komme til bunns i saken. Advokat Tor Erling Staff sier på vegne av sine klienter, John Sandstrøm og Pål Herlofsen, at de begge nekter straffskyld. Han går også kraftig ut mot DNs arbeidsmetoder.

Hemmeligholdes

Justisministeren fatter beslutningen om en person skal benådes av kongen i statsråd. Men hvordan slike benådninger behandles i Justisdepartemantet, holdes skjult for offentligheten. Denne hemmeligholdelsen er noe justisminister Storberget vil se nærmere på, og undersøke om det er nødvendig med et så strengt regelverk i forhold til benådninger.

- Vi er åpne for å gå inn nå i både enkeltsaker, men også på generelt grunnlag for å se om systemet er godt nok, forteller justisministen til Dagens Næringsliv.

SKAL TIL BUNNS: Justisminister Knut Storberget lover full oppvask etter anklager om at psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøm har solgt falske legeerklæringer til kriminelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer