Lover grep etter Dagbladets avsløring

- Jeg forventer at kommunene følger opp, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe etter avsløringene om blant annet digitale «besøk» i fosterhjem.

LOVER GREP: Kjersti Toppe (Sp) vil ta opp Dagbladets avsløringer med Bufdir og Statens Helsetilsyn. Det er ikke nok, mener Tage Pettersen (H) som onsdag kaller henne inn på teppet for å svare. Foto: Shad Madian / Dagbladet
LOVER GREP: Kjersti Toppe (Sp) vil ta opp Dagbladets avsløringer med Bufdir og Statens Helsetilsyn. Det er ikke nok, mener Tage Pettersen (H) som onsdag kaller henne inn på teppet for å svare. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


- Jeg stiller meg undrende til en så stor bruk av unntaksordningen, sier familie- og barneminister Kjersti Toppe (Sp) til Dagbladet.

I en serie artikler har Dagbladet blant annet kunne fortelle at ni av ti barnevernstjenester erstattet deler av sine og kommunenes oppfølgings- og tilsynsbesøk med digitale «besøk» under pandemien.

Dette til tross for at lovendringen bare var ment å skulle benyttes unntaksvis, og at hovedregelen likevel skulle være fysiske besøk.

Mange har i tillegg fortsatt med digitale hjemmebesøk etter pandemien, viser Dagbladets undersøkelser.

Inn på teppet

Nå lover Toppe å ta grep, det er imidlertid ikke nok mener familie- og kulturpolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen.

Onsdag kaller han inn barne- og familieministeren på teppet for å svare i Stortinget på hva regjeringen faktisk gjør med situasjonen Dagbladet har avdekket.

KREVER SVAR: På bakgrunn av Dagbladets avsløringer vil Tage Pettersen (H) stille spørsmål til barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) under Stortingets spørretime onsdag.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KREVER SVAR: På bakgrunn av Dagbladets avsløringer vil Tage Pettersen (H) stille spørsmål til barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) under Stortingets spørretime onsdag.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Eller er dette enda et eksempel på en sak regjeringen bruker fine ord om å «prioritere høyt» uten at det følges opp med faktisk handling? spør Tage Pettersen.

Vil ha sanksjonering

- Styring av kommunen skjer gjennom lov og forskrift, og jeg forventer at kommunene følger opp ansvaret og oppgavene de har etter loven og forskriftene, sier Toppe til Dagbladet.

- Jeg vil nå ta opp med Bufdir og Statens helsetilsyn de funnene som har kommet fram om eksempelvis bruk av digitale oppfølgingsbesøk, og vil på egnet vis få tydeliggjort overfor kommunene hvordan lov og forskrift skal følges, fortsetter hun.

Tage Pettersen mener det trengs konkrete tiltak.

- Det Dagbladet har avdekket vitner om sykdom i hele barnevernstjenesten. Det er veldig mye i fosterhjemsomsorgen som trengs å gjøres samtidig. Det første Toppe må gjøre er å pålegge statsforvalterne en tettere oppfølging av barnevernstjenestene, for å sikre at fosterbarn får riktig oppfølging. I tillegg må det innføres sanksjonering når barnevernstjenestene bryter loven, sier Pettersen.

- Har skjermet barnevernet

I spørretimen onsdag krever Pettersen også svar på hva Toppe har gjort i perioden hun har sittet som minister.

Toppe hevder at regjeringen har skjermet barnevernet i en ellers krevende budsjettsituasjon, og har fått på plass nødvendige satsinger.

Styrkingen for budsjettåret 2022 ble videreført for 2023, og i tillegg regjeringa prioritert 21 millioner kroner til utvidelse av helsekartlegging av barn i barnevernet, samt 25 millioner kroner til en tiltakspakke for å øke kvaliteten i kommunalt barnevern, er blant det Toppe nevner.

Systematisk oversikt

Når det kommer til det kommunale barnevernet, sier Toppe at regjeringen har økt tilskuddet til kommune som de selv disponerer til ønsket bruk med omkring 2,6 milliarder kroner i årets budsjett.

- Når det gjelder finansiering, er det også viktig å peke på at opposisjonen (H og V) på Stortinget vil kutte i det statlige barnevernet i sine alternative budsjetter, sier Toppe.

Når det kommer til alvorlige saker og svikt i barnevernet lover også Toppe at hun nå tar grep.

- Jeg har nettopp bedt Helsetilsynet om en systematisk oversikt over alle alvorlige saker og svikt for at tjenestene skal lære av feil og rette opp i svikt.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer