Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ser milliarder bak trærne

Lover gull av grønne skoger

Den gamle, gode tømmerstokken kan gi nye arbeidsplasser, eksportinntekter og klimaløsninger for framtida, mener Jonas Gahr Støre. Det kan også grisen.

SKOGENS GULL: Jonas Gahr Støre kjenner på treflis som skal bli til isolasjonsmateriale ved Hunton trefiberfabrikk på Gjøvik. Støre vil bruke skog, forskning, privat næringsliv og statlig støtte til å utvikle industri som bruker tømmerstokken som råstoff. - Innlandet trenger en eksportstrategi, sier Støre. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
SKOGENS GULL: Jonas Gahr Støre kjenner på treflis som skal bli til isolasjonsmateriale ved Hunton trefiberfabrikk på Gjøvik. Støre vil bruke skog, forskning, privat næringsliv og statlig støtte til å utvikle industri som bruker tømmerstokken som råstoff. - Innlandet trenger en eksportstrategi, sier Støre. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

GJØVIK (Dagbladet): Han lover Innlandet et løft dersom han blir statsminister: Statlig støtte til næringsliv, teknologiutvikling, arbeidsplasser og mer politisk makt. Det kan gi milliarder tilbake til Norge.

- Mange har snakket om kysten, og det er viktig. Men landet må henge sammen. Vi vil løfte Innlandet og ha en ambisiøs eksportstrategi for det vi produserer der, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Dårlige meningsmålinger, Ap-profiler som ikke tar gjenvalg med henvisning til intern uro og striden om hvem som skal lede Trøndelag Ap preget forrige uke for Jonas Gahr Støre. Men Ap-lederen fortsetter ufortrødent på arbeidet med nytt partiprogram.

Grønn industri i Innlandet

- Det folk i Ap er opptatt av, er å utvikle politikk for industri, arbeidsplasser og klima, sier Støre.

Denne uka «teppebombet» Aps' stortingsgruppe og sentralstyre de gamle fylkene Hedmark og Oppland, nå Innlandet, med besøk på bedrifter, skoler og institusjoner og folkemøter.

I VERDENSKLASSE: Hos Norsvin utenfor Hamar får Jonas Gahr Støre stifte bekjentskap med griser i verdensklasse. Avlsmateriale fra disse grisene eksporteres til hele verden. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
I VERDENSKLASSE: Hos Norsvin utenfor Hamar får Jonas Gahr Støre stifte bekjentskap med griser i verdensklasse. Avlsmateriale fra disse grisene eksporteres til hele verden. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Ifølge Støre blir industribygging for hele landet en særdeles viktig del av Ap's program for neste stortingsperiode. Han mener Innlandet har store muligheter som kan utnyttes langt bedre enn i dag.

- Vi må se på industri med nye øyne. Vi mener dette er en region som regjeringen har brukt lite tid og oppmerksomhet på. Det er en region med store ressurser og store muligheter knyttet til skog, landbruk og bioøkonomi der teknologi har vært veldig utvikling. Dette gir Norge store muligheter, sier Støre.

- GRUNNLEGGENDE UENIG: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer på Kjell Ingolf Ropstads (KrF) utspill om miljøbevegelsen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Dagbladet følger med til Huntons nye trefiberfabrikk utenfor Gjøvik. Råvarene er tømmerstokker fra regionen. Inn puttes treflis, og ut av maskinene spys tremasse som deretter presses og blir til isolasjonsmateriale.

- Trehus bra for klima

- Massivt tre viser seg å være et veldig gunstig byggemateriale. Det gir mindre klima, mindre klimaavtrykk og godt innemiljø, særlig egnet til skoler og helseinstitusjoner. Men mye av materialet kommer i dag fra Baltikum og Østerrike.

Ved Hunton utvikler de flere produkter av trematerialene, og er en av bedriftene som også satser på massivt tre. Men da må kommunale myndigheter og fylker begynne å bestille i tre. Staten kan etterspørre flere bygg i tre. Derfor fikk Ap gjennom at vi skal bruke mer tre i det nye regjeringskvartalet. Og staten må bidra med støtte og stille krav til nye bygninger. Da kan produkter fra skogen bli en stor eksport for Norge, sier Støre, og fortsetter:

Bruke tømmerstokken

- Og Norge må eksportere mer, for eksporten faller, og i Innlandet er det store muligheter knyttet til skog og trevirke. Tenk hva tømmerstokken kan levere, alt fra brensel til medisiner. Men her trengs støtte fra forskning og teknologiutvikling, sier Støre.

Han mener myndighetene må stille strengere klima- og kvalitetskrav som gjør at norske produkter blir valgt.

- Med den kompetansen og de råvarene vi har knyttet til skogen, vil man velge de produktene. Velger du massivt tre fra et sted langt ned i Europa er klimaavtrykket veldig stort når du skal eksportere opp hit, sier Støre.

Sædeksport for milliarder

Hos Norsvin utenfor Hamar finner Støre mer gull. Norsvin, med 70 ansatte, avansert teknologi og griser i verdensklasse selger avlsmateriale til hele verden. Bedriften, som eies av et samvirke av bønder, eksporterte i fjor for to milliarder kroner.

- Dette er en fascinerende historie som viser at Norge med god dyrehelse har gjort det mulig å levere og eksportere avlsmateriale til hele verden, blant annet til Kina. Norsvin er et eksempel på bioøkonomi i verdensklasse. Det viser hvordan kunnskap gjennom mange år knyttet til dyrehold kan løftes til nytt nivå, sier Støre.

Ap-statsråd fra Innlandet

- Hva vil Ap gjøre utover det som allerede gjøres i dag?

- Ap vil gi støtte til kunnskap og forskning knyttet til skogens muligheter. Det er store kunnskapsmiljøer i Innlandet. De må knyttes tettere opp mot næringslivet som investerer. Vi må sikre at skolene her har de rette linjene, at de er tett koblet opp til arbeidslivets behov, og at bedriftene tar inn lærlinger. Ap styrke støtteordninger for aktivt skogbruk og for bioøkonomi, og styrke høgskolens muligheter for å bli universitet, sier Støre.

Støre mener både Hunton og Norsvin er gode eksempler på deler av bioøkonomien som kan spille en rolle for nye verdikjeder og arbeidsplasser.

- Både grisen og tømmerstokken kan gi oss produkter vi ikke tradisjonelt har brukt dem til, enten det er snakk om medisiner eller fiskefôr. Det handler om å tenke nytt og se sammenhengen mellom de tradisjonelle næringene, som egentlig er det norsk bondevett har handlet om i Norge i århundrer: å la så lite som mulig å råvarene gå til spille, sier Støre.

Ap-lederen og administrerende direktør ved Norsvin, Olav Eik-Nes, er begge opptatt av mulighetene for at bioøkonomi kan kobles med avansert helseindustri.

- Og vi må få flere fra Innlandet i ledende verv i politikken så stemmen deres blir hørt. Vi skal garantert ha en Ap-statsråd fra Innlandet, lover Støre.

Grønne arbeidsplasser

Slik vil Ap skape grønne arbeidsplasser:

- Innføre ordninger for å avlaste risiko ved ny industribygging innen bioøkonomi

- Bruke ENOVA mer i næringspolitikken

- Opprette et større industrifond som formidler lånekapital og risikokapital for ny industri og nye industrietableringer.

- Satse på skog og biomasse. Bruke skogen mer aktivt i bygg og utvikling av industriklynger. Satse på gjenbruk av tre.

- Bruke statlige støtteordninger til innovasjon og utvikling av blant annet massivtre i bygg og limtre i bruer.

- Styrke skogplantingen for å binde og lagre CO₂, og for å styrke ressursgrunnlaget i norsk skogsindustri.

Hele Norges coronakart