Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-kongressen

Lover hard kamp for EØS-avtalen

- Et nei til EØS-vedtak blir vanskelig for den nye lederen, sier Gerd Kristiansen.

KAMP FOR EØS: Avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen regner med knallhard debatt om EØS-avtalen på LO-kongressen, men er sikker på at kongressen vil gjøre et vedtak som gagner medlemmene. LO-kongressen starter mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAMP FOR EØS: Avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen regner med knallhard debatt om EØS-avtalen på LO-kongressen, men er sikker på at kongressen vil gjøre et vedtak som gagner medlemmene. LO-kongressen starter mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO-ledelsen vil beholde EØS-avtalen, men flere forbund i LO-familien kommer til LO-kongressen med krav om reforhandling av avtalen.

Avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen lover knallhard kamp for EØS-avtalen helt til kongressens siste dag, da handlingsprogrammet vedtas.

- Sekretariatets forslag er at EØS-avtalen fortsatt skal være en del av LOs Europa-politikk. Den avtalen har tjent oss godt, selv om den har elementer som vi skulle vært foruten. Hvis kongressen sier opp avtalen, blir det vanskelig for den nye LO-lederen, sa Kristiansen på en pressekonferanse før kongressen som starter mandag.

Hun mener verken nåværende eller tidligere regjeringer har utnyttet handlingsrommet i EØS-avtalen.

- Norge må bruke handlingsrommet i EØS-avtalen både for å påvirke utformingen av nytt regelverk og ved gjennomføring av norsk rett.

- Reservasjonsretten må brukes når EU-direktiver innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping og reduserer faglige rettigheter og velferdsordninger, heter det i forslaget til handlingsprogram.

Om dette er nok til å vinne kampen om EØS-avtalen, er uvisst.

- Det blir nok knallhard debatt. Redaksjonskomiteen skal jobbe under kongressen. Vi skal gjøre en jobb underveis, og vi skal klare å forene kreftene. Jeg tror på et vedtak folk kan leve med, og som vil gagne medlemsmassen vår, sier Kristiansen.

Lofoten-kompromiss?

Det er også ventet tøff debatt om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, men flertall for et kompromiss mellom de mest ihuga tilhengerne av oljeutvinning og tilhengerne av vern er mer sannsynlig etter Aps- landsmøte.

- Jeg føler at mye av lufta gikk ut av ballongen i våre rekker etter dette vedtaket, sier Kristiansen.

Ap vedtok vern av de mest sårbare områdene rundt Lofoten, og konsekvensutredning av de andre områdene. I Aps sentralstyre, som foreslo kompromisset, satt både LO-leder Gerd Kristiansen, Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets tidligere leder leder Arve Bakke.

Kristiansen regner også med debatt om 6-timersdagen.

Den norske modellen

LO-kongressen, som holdes hvert fjerde år, starter mandag. Organisasjonen med 915 000 medlemmer, staker ut kursen for de neste fire årene. Ifølge Kristiansen er den røde tråden i forslaget til nytt handlingsprogram forsvar for den norske modellen i arbeidslivet.

- VI vil øke bevisstheten om den norske modellen. Mange vil ha eierskap til resultatene, men ikke alle anerkjenner virkemidlene. LO skal være gode på å fortelle om den norske modellen, sier Kristiansen.

Da hun ble valgt til leder for fire år siden, var det etter strid helt inn i kongressen. Nå er nestleder Hans-Christian Gabrielsen eneste lederkandidat. Den andre nestlederen, som var Kristiansens motkandidat for fire år siden, Tor-Arne Solbakken går av etter tolv år i LO-ledelsen. Til nestledervervene er Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor og Roger Haga Heimli fra LOs største forbund, Fagforbundet, lansert.

HØY TEMPERATUR: Per Sandberg og Trygve Slagsvold Vedum diskuterer av full hals norske EØS-direktiver, EU-samarbeid og hvordan Norge skal og burde eie seg selv. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer