SKRIFTLIG: Kristin Halvorsen signerer SVs arbeidsgivergaranti, med Fagforbundets Jan Davisen og Utdanningsforbundets Mimi Bjerkestrand som vitner. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
SKRIFTLIG: Kristin Halvorsen signerer SVs arbeidsgivergaranti, med Fagforbundets Jan Davisen og Utdanningsforbundets Mimi Bjerkestrand som vitner. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Lover heltidsjobber

SV-Kristin frir til kommuneansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Kristin Halvorsen frir til de kommuneansatte i valgkampinnspurten. Hun lover at heltidsjobb til de som ønsker det skal ha skyhøy prioritet - i kommuner der SV fortsatt har noe de skulle ha sagt etter valget.

- For å få realisert det vi mener er viktigst i velferdspolitikken, enten det gjelder omsorg eller barn og utdanning, så er nøkkelen å ha ansatte med kompetanse og skikkelige arbeidsforhold. Hvis ikke kan vi bare glemme det, sier Halvorsen til Dagbladet.

SV-lederen signerte denne uken partiets arbeidsgivergaranti, med Fagforbundets Jan Davidsen og Utdanningsforbundets Mimi Bjerkestrand som vitner. Garantien sier blant annet at SV vil "gi kommunalt ansatte som ønsker det tilbud om heltidsjobb".

Halvorsen vil nå målet med tre virkemidler: Folk skal få stillingsbrøk som tilsvarer det de faktisk jobber. SV-kommunene skal lage en plan mot ufrivillig deltid, og deltidsansattes fortrinnsrett ved nye ansettelser skal utvides.

Garanti

- Si at du jobber 35 prosent, men så tar du vakter her og der så det i praksis blir 70-80 prosent. Da skal du få en stillingsbrøk som tilsvarer det. Og så skal vi stå på videre for at det skal bli en heltidsstilling, forklarer hun.

- Lover du ikke egentlig mer når SV-garantien sier at dere skal 'tilby heltidsjobb til kommuneansatte som ønsker det'?

- Nei, dette er strategien vår for å komme dit. Vi kan ikke gjøre all ufrivillig deltid om til heltid over natta. Det krever en plan, og flinke kommuner kan få til mye.

Gallupene viser at SVs makt i Kommune-Norge trolig vil krympe drastisk etter mandagens valg, men Halvorsen lover å prioritere heltidssaken der de har innflytelse.

- Dette forplikter vi oss på, sier Halvorsen til Dagbladet.

Ønsker deltid

Kommunenes sentralforbund er skeptisk til at man kan bli kvitt ufrivillig deltid med de virkemidlene Halvorsen trekker fram.

- Ufrivillig deltid er i stor grad en konsekvens av frivillig deltid. For hver som oppgir at de jobber ufrivillig deltid, er det fire som er fornøyd med deltidsstilling, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng til Dagbladet.

- De fleste som vil ha deltid, ønsker å redusere helgejobbingen. Men tar du en helg vekk fra turnusen, må den fylles av noen.

Tre av fire kommuneansatte er kvinner, og i mange kommuner jobber halvparten av de ansatte deltid, forteller KS-sjefen.